Se închide un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani/Rămășițele pământești ale Reginei-mamă Elena aduse acasă

de Stiri Buzau Media

Rămăşiţele pământeşti ale Reginei mamă Elena au fost repatriate vineri, pentru ca aceasta să fie reînhumată sâmbătă la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Regina-mamă Elena a părăsit această lume în 1982, dar locul ei în istoria Familiei regale a României a rămas marcat atât de preţuirea nobilă pe care a lăsat-o în urmă cât şi prin descendenţa imperială pe care a purtat-o în cele mai tulburi vremuri ale Europei.

În intervalul orar 12.45 – 16.00, cortegiul funerar se va deplasa către Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13.00), Titu (ora 13.45), Găeşti (ora 14.10), Topoloveni (ora 14.40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15.05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16.00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Între orele 12.00 – 12.45, sicriul a fost depus în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, unde Familia Regală s-a  recules la catafalc. Publicul a avut acces în faţa Palatului Elisabeta.

Principesa Margareta a dorit ca, în mod simbolic, “sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani”, se arată într-un comunicat presă al Casei reglae..

Aeronava care aduce sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Reginei-mamă Elena din Elveţia în România a aterizat pe Aeroportul Internaţional Otopeni vineri, la ora 11.00.La ceremonialul organizat pe Aeroportul Otopeni participă premierul Viorica Dăncilă. Primul ministru a venit împreună cu Mihai Fifor şi l-a salutat pe premierul desemnat, Ludovic Orban, şi pe ministrul Culturii, Daniel Breaz.

Regina-mamă Elena va fi reînhumată sâmbătă, la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.