Clementinele nu sunt apreciate doar pentru gustul și savoarea lor, ci și pentru vitaminele pe care le au. Aceste fructe au în compoziția lor puține calorii, dar o mulțime de vitamine. Sunt ideale pentru dietă, deoarece două clementine se încadrează la cifra de 60 de calorii, ceea ce reprezintă un lucru important pentru persoanele care urmează o dietă.
Conţin foarte multă vitamina C şi de aceea sunt foarte utile, în special în perioada rece a anului. De asemenea, mai conţin magneziu şi fier, care menţin funcţionarea în condiţii normale a sistemului muscular şi nervos.
Clementinele sunt formate din 86% apă, sunt bogate în potasiu şi calciu. Fibrele lor ajută digestia, având un aport deosebit la micşorarea colesterolului din sânge. Datorită prezenţei fibrelor şi a potasiului, clementinele sunt foarte bune în procesul de detoxifiere.
Clementinele sunt invenţia omului, prin altoirea portocalului cu mandarinul. Clementinele au fost create de Louis Charles Trabut, în 1900.
Aceste fructe nu conţin sâmburi, deci ele nu se pot înmulţi decât prin procesul de altoire. Gustul şi aspectul diferit al clementinelor se datorează soiurilor diferite de portocal şi mandarin din care rezultă clementinele.
Clementinele rezistă mai mult decât mandarinele, dar îşi menţin aroma acestora, iar în comparaţie cu portocalele sunt mai dulci şi mai zemoase.