Vechea Maternitate va fi demolată

de Stiri Buzau Media

ambulante-la-randClădirea vechii Maternități va fi, cel mai probabil, demolată. O expertiză comandată de Consiliul Judeţean arată faptul că imobilul nu mai corespunde unei funcțiuni similare de unitate medicală, chiar și în condițiile unei intervenții la structura de rezistență și la zidărie. Însă, pentru reabilitare ar fi nevoie de costuri uriaşe, de aproape 900.000 de euro.

Nici stabilirea unei noi funcțiuni nu ar fi eficientă din punct de vedere economic. Astfel, recomandarea specialiștilor este demolarea clădirii, costurile ridicându-se în acest caz la aproximativ 200.000 euro.

În aceste condiţii, Consiliul Judeţean ar putea să ridice pe teren o secţie exterioară a Spitalului Judeţean, ce ar putea fi construită chiar cu fonduri europene.

Consilierii judeţeni vor vota mâine proiectul de hotărâre ce vizează trecerea imobilului, cu terenul aferent, din domeniul public în domeniul privat al județului. Conducerea Consiliului Judeţean va stabili în urma unei dezbateri publice ce se va construi acolo.

Clădirea în care a funcţionat maternitatea din Buzău este construită în anul 1960, iar destinaţia iniţială a fost cea de puşcărie. Din 1970 şi până în ziua în care a întrat în conservare, după deschiderea noii Maternități, a funcţionat neîncetat fără reparaţii capitale.