Legea amnistiei fiscale a intrat în vigoare vineri, astfel că o serie de obligaţii fiscale care au fost stabilite abuziv de Fisc vor fi anulate, precum şi cele provenite din reîncadrarea activităţii independente în activitate dependentă sau din stabilirea de contribuţii de sănătate pentru venituri mici.
Potrivit Mediafax, proiectul prevede anularea unor obligaţii fiscale stabilite în mod abuziv de către organele fiscale, fiind legat de reîncadrarea activităţii independente în activitate dependentă, în mod abuziv.
Actul normativ se referă şi la anularea obligaţiilor fiscale ale salariaţiilor care au primit indemnizaţii de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii.
Totodată, vizează persoanele care au obţinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie şi au fost obligate să plătească contribuţii de sănătate la nivelul salariului minim pe economie.
O altă modificare se referă la persoanele fizice autorizate care au depăşit plafonul de venituri şi trebuia să se declare ca plătitor de TVA.
Legea a fost aprobată de Camera Deputaţilor, for decizional, în 24 iunie, şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis aproape o lună mai târziu, în 20 iulie.
Astfel, obligaţiile de plată stabilite de ANAF în urma reîncadrării activităţilor independente în activităţi dependente până la 1 iunie vor fi şterse. Guvernul a admis cã normele legislative nu au fost foarte clare în momentul în care unele activităţi au fost înregistrate ca independente, beneficiind de unele scutiri fiscale, în loc de dependente.
Legea anulează obligaţiile fiscale rezultate în urma reîncadrării veniturilor din activităţi independente (PFA/PFI) şi în cazul reconsiderării unor venituri deductibile ca activităţi dependente, precum diurnele şoferilor de transport internaţional sau ale veniturilor celor recrutaţi ca agenţi de muncă temporară, obligaţii apărute până la 1 iunie 2015 şi neachitate, inclusiv diferenţele de TVA aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală.
Anul trecut erau înregistrate 582.940 de persoane fizice autorizate (PFA) şi 58.211 de persoanele fizice independente active.
ANAFa reîncadrat veniturile realizate din profesii libere practicate de PFA în diverse domenii, de liber profesionişti (medici, arhitecţi, experţi contabili, consultanţi fiscali, evaluatori, executori judecătoreşti, avocaţi) şi de unele persoane fizice care au încasat venituri pe drepturi de autor.
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată de persoanele care aveau venituri extrasalariale foarte mici se anulează, după ce au fost numeroase cazuri de persoane la nivel naţional care au primit decizii de impunere cu sume de plată de peste 400 de lei pentru venituri de 1 leu sau 5 lei, provenite din dobânzi bancare pentru alocaţii sau din câştiguri aferente acţiunilor deţinute la SIF-uri.
Potrivit actului normativ, nu vor mai plăti CASS retroactiv cei în cazul cărora baza lunară de calcul a contribuţiei de sănătate este mai mică decât salariul minim brut pe ţară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 şi 31 decembrie 2014 şi neachitată până la dată intrării în vigoare a legii, respectiv 31 iulie.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, declara la sfârşitul lunii iunie că ministerul de resort va căuta soluţii şi pentru cei care au plătit deja obligaţiile fiscale prevăzute în proiectul de lege privind anularea unor obligaţii fiscale.
„Partea bună este că am găsit împreună o soluţie pentru situaţiile nefericite în care Fiscul putea să aplice acele amenzi sau penalităţi. Vom vedea exact ce se întâmplă şi cu cei care au fost de bună credinţă şi au plătit obligaţiile respective”, a spus Teodorovici.
Întrebat ce se va întâmpla cu cei care au plătit deja obligaţiile respective, ministrul a precizat că se va căuta o soluţie pentru aceştia.