Vin mai puțin și mai dulce, în acest an, în podgoriile buzoiene

de Stiri Buzau Media

Seceta a afectat din plin, în acest an, și podgoriile din județul Buzău. Din cauză că nu au avut apă suficientă, procesul de coacere a strugurilor fost unul prematur, iar boabele au început să se stafidească, semn că adună prea mult zahăr. Așa se face că soiurile din care se produce, de regulă, vinul sec sunt acum foarte dulci, motiv pentru care vom avea mai mult vin dulce anul acesta

Lipsa ploilor a afectat serios și producția de struguri. În toamna anului trecut, în podgoriile din judeţul Buzău, la soiurile din care viticultorii au obţinut vinuri cu denumire de origine controlată producţia a fost între 6 şi 8 tone la hectar, iar la celelalte soiuri s-a ajuns şi la 15 tone la hectar. Pentru acest an, viticultorii şi proprietarii cramelor buzoiene din zona Dealu Mare estimează producţii de struguri cu aproape 20 la sută mai mici faţă de anul trecut.

Zona Dealu Mare, care se întinde între județele Prahova și Buzău, este cea mai compactă zonă viticolă din România, găzduind aproximativ 15.000 hectare de viță-de-vie. Aici sunt și cele mai cunoscute crame care fac turism viticol. În zona Buzăului sunt cramele Domeniile Franco Române (Săhăteni), Domeniile Blaga (Fințești), Crama Aurelia Vișinescu/Domeniile Săhăteni sau Crama Lacerta (Fințești).

Știri despre: , , ,