Ziua drapelului naţional, o zi cu reverberaţii afective şi istorice pentru poporul român

de Stiri Buzau Media

Astăzi, începând cu ora 10.00, pe Platoul Dacia din Municipiul Buzău vor avea loc festivitățile dedicate Zilei Drapelului Național al României. 

La Ziua Drapelului vor participa militari, oficialități locale și buzoieni veniți să cinstească Drapelul Tricolor Românesc, unul dintre cele mai importante însemne naționale alături de stemă și de imnul de stat.

În aceeași zi, între orele 09.00 și 11.00, prin grija Poliţiei Rutiere şi a Poliţiei Locale, în zona Primăriei vor fi interzise staționarea și parcarea.

Tricolorul românesc este sărbătorit astăzi în toată ţara. Ziua Tricolorului naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul Revoluţionar a decretat ca tricolorul să reprezinte principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnificînd verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect.

Constituția României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol național alături de stemă, sigiliu și imn.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Această zi este marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice.

Simbolistica culorilor drapelului este multiplă: “roşul sângelui eroilor şi martirilor români căzuţi pentru libertate se împleteşte cu galbenul holdelor, a bogăţiilor unui pământ binecuvântat de Dumnezeu, iar amândouă sunt completate şi întregite de culoarea albastru – semn al veşniciei şi al apartenenţei smerite la filonul spiritual creştin”, cele trei culori constituind în acelaşi timp şi ipostasuri ale unei treimi de unitate istorică şi geografică: Moldova, Ţara Românească şi Transilvania.

Dincolo de încărcătura istorică şi heraldică, drapelul înseamnă şi respect pentru valorile naţionale, responsabilitate pentru trecut, prezent şi viitor, o perpetuă luptă şi străduinţă pentru păstrarea demnităţii şi mândriei de neam.

Știri despre: