Turcia va suspenda temporar Convenția Europeană a Drepturilor Omului, după ce a anunțat instituirea stării de urgență, în urma puciului eșuat. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Numan Kurtulmus (foto). Consiliul Național de Securitate din Turcia și Cabinetul de la Ankara au aprobat, azi-noapte, recomandarea președintelui privind instituirea stării de urgență. „Scopul acestei declarații de alertă este, în fapt, să putem face pași eficienți, pentru a scăpa de amenințarea aceasta, cât mai curând posibil, fiindcă este vorba de o amenințarea la adresa democrației, a statului de drept și a drepturilor și libertăților cetățenești din țara noastră”, a explicat Recep Erdogan.
Vicepremierul Numan Kurtulmus a declarat, azi, că Turcia va urma exemplul Franței, care a făcut același lucru după atacurile teroriste din noiembrie anul trecut, de la Paris, conform The Independent.
Anterior, președintele turc, Recep Erdogan, a declarat stare de urgență pentru trei luni, în Turcia, astfel încât „autoritățile să acționeze rapid și mai eficient împotriva celor care au pus la cale lovitura de stat.”
Într-o declarație citată de NTV, Kurtulmus a spus că starea de urgență se va încheia într-o lună și jumătate. El a vorbit despre „eșecuri structurale și personale ale serviciilor secrete”, în timpul tentativei de lovitură de stat, și a precizat că restructurarea armatei este în curs.
La ce se referă articolele din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la care fac referire oficialii turci.
ARTICOLUL 15 – Derogarea în caz de stare de urgenţă
1. În caz de război sau de alt pericol public ce ameninţă viaţa naţiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligaţiile prevăzute de prezenta Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu fie în contradicţie cu alte obligaţii care decurg din dreptul internaţional.
2. Dispoziţia precedentă nu permite nicio derogare de la articolul 2, cu excepţia cazului de deces rezultând din acte licite de război, şi nici de la articolele 3, 4 (paragraful1) şi 7.
3. Orice Înaltă Parte Contractantă ce exercită acest drept de derogare îl informează pe deplin pe Secretarul General al Consiliului Europei cu privire la măsurile luate şi la motivele care le-au determinat. Aceasta trebuie, de asemenea, să informeze Secretarul General al Consiliului Europei şi asupra datei la care aceste măsuri au încetat a fi în vigoare şi dispoziţiile Convenţiei devin din nou deplin aplicabile.
ARTICOLUL 16 -Restricţiile activităţii politice a străinilor
Nicio dispoziţie a articolelor 10, 11 şi 14 nu poate fi considerată ca interzicând Înaltelor Părţi Contractante să impună restrângeri activităţii politice a străinilor.
ARTICOLUL 17 – Interzicerea abuzului de drept
Nicio dispoziţie din prezenta Convenţie nu poate fi interpretată ca autorizând unui stat, unui grup sau unui individ, un drept oarecare de a desfăşura o activitate sau de a îndeplini un act ce urmăreşte distrugerea drepturilor sau libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie, sau de a aduce limitări acestor drepturi şi libertăţi, decât cele prevăzute de această Convenţie.
ARTICOLUL 18 – Limitarea folosirilor restrângerilor drepturilor
Restricţiile care, în termenii prezentei Convenţii, sunt aduse respectivelor drepturi şi libertăţi, nu pot fi aplicate decât în scopul pentru care ele au fost prevăzute.
Democrația în Turcia
Democrația turcă este mai puternică decât oricând, după eșecul loviturii de stat de weekendul trecut, pentru că a unit turcii din tot spectrul politic, a spus vicepremierul Mehmet Simsek, citat de Reuters.
„Mediul propice pentru compromisul politic este mai puternic decât oricând”, a declarat Simsek postului de radio NTV. El a precizat că economia de piață din Turcia va continua să funcționeze, așa cum a făcut-o și până acum, în ciudat șocurilor politice recente șia declarării stării de urgență.
Și Ministerul român al Afacerilor Externe a informat că, începând cu data de 20 iulie 2016, a fost decretată de Guvernul turc starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Turcia, pentru o durată de 3 luni.
Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile turce, instaurarea stării de urgență nu are ca efect direct restricționarea libertății de circulație a populației civile, nici a turiștilor străini.
MAE este în permanent contact cu autoritățile turce în vederea informării, în timp real, cu privire la evoluția situației, precizează un comunicat remis Evz.
Atenționare pentru românii care călătoresc în Turcia
În acest context și având în vedere că situația de securitate din Turcia se menține instabilă, cu precădere în aria capitalei Ankara și a orașului Istanbul, MAE reiterează avertismentul adresat cetățenilor români aflați sau care se deplasează în această țară de a rămâne extrem de precauți și vigilenți, evitând implicarea în orice manifestații sau alte evenimente publice care ar putea degenera în violențe.
De asemenea, este necesară informarea permanentă asupra evoluției interne din acest stat și verificarea disponibilității mijloacelor de transport înspre sau dinspre Turcia.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara și Consulatele Generale ale României din Istanbul și Izmir prin intermediul Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate, care funcționează în regim de permanență, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.
Sursă evz.ro, protv.ro