A murit Radu Câmpeanu, primul preşedinte al PNL după reînfiinţarea acestuia în 1990, când a candidat impotriva lui Iliescu

de Stiri Buzau Media

646x404Fost candidat la președinția României și autorul refondării PNL, Radu Câmpeanu s-a stins la 94 de ani.

“Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată”, anunţă PNL, pe Facebook.

Sef al Tineretului Liberal inainte de cel de-al doilea razboi mondial, Radu Campeanu a fost arestat in 1948 si a petrecut multi ani in inchisorile comuniste. Dupa eliberare a emigrat in Franta impreuna cu sotia sa Monica Papadopol si cu fiul lor Barbu. La Paris, a fost foarte activ in randurile exilatilor, dar dupa sosirea lui Paul Goma, a fost suspectat ca informator al Securitatii.

In 1990 a revenit in tara, luand parte la refondarea PNL si devenind presedinte al partidului pana in1993. A fost ales senator in legislatura 1990-1992 in municipiul Bucuresti. A fost candidatul PNL la functia de presedinte al Romaniei la alegerile din 1990, cand a obtinut 10,64 % din voturi si s-a plasat pe locul 2, dupa Ion Iliescu.