UPDATE ANAF renunţă să ceară toate datele celor care fac cumpărături cu cardul

de Stiri Buzau Media

card-bancarUPDATE

Ministerul Finanţelor a venit cu o precizare în urmă materialelor apărute în presă şi va scoate din lege articolele care reprezintă intruziune în viaţă privată.

Proiectul aflat în dezbatere publică are în vedere creşterea gradului de conformare a operatorilor economici, reducerea evaziunii fiscale şi scoaterea la suprafaţă a veniturilor ce nu sunt întotdeauna declarate de agenţii economici.

Concret, propunerea vizează corelarea datelor înregistrate pe bonul fiscal transmis ANAF de către aparatele de marcat electronice fiscale cu datele comunicate de POS-urile pentru bunurile/serviciile pentru care plata se face prin intermediul cardului.

De asemenea, aceste date sunt utile pentru determinarea corectă a bazei impozabile în cazul în care casele electronice de marcat întrerup transmiterea de informaţii către ANAF (defecţiune, suspendare servicii internet, până de curent, rea intenţie etc).

În urmă consultărilor cu patronatele din domeniul bancar ce au avut loc miercuri, 27 iulie 2016, Ministerul Finanţelor şi Anaf au luat deja în considerare modificarea articolului 4, alin 3, din Anexă menţionată în materialele de presă în sensul eliminării unor date (spre exemplu numărul cardului bancar din motive de securitate) inclusiv netransmiterea unor date pe care instituţia emitentă nu le deţine.

Subliniem faptul că trecerea de la casele de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport hârtie este motivată şi de faptul că în statele UE se folosesc demult casele de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic securizat“, se arată în comunicatul ministerului.

ANAF vrea să primească, fără un mandat judecătoresc, “toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deţinătorului cardului”, ori de câte ori se efectuează plăti electronice cu cardul bancar prin intermediul POS-urilor, se arată într-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe. În plus, Fiscul vrea să primească date precum: ID-ul comerciantului, numărul şi valoarea bonului fiscal, precum şi dată, ora şi minutul emiterii bonului fiscal, scrie Hotnews.ro.

Plata cu cardul
“În cazul plăţilor electronice, efectuate cu cardul bancar prin intermediul POS-ului, entitatea care gestionează certificarea/autorizarea tranzacţiei, va comunica Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, simultan cu transmiterea tranzacţiei către instituţia acceptanţă şi următoarele date:
a) ID terminal;
b) ID comerciant;
c) numărul bonului fiscal;
d) valoarea bonului fiscal;
e) dată, ora şi minutul emiterii bonului fiscal;
f) instituţia acceptanţă;
g) numărul cardului utilizat pentru efectuarea plăţii;
h) cod autorizare plata;
i) toate detaliile disponibile cu privire la identitatea deţinătorului cardului”.

Această prevedere apare într-una din Anexele unui proiect de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003, document scos în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe în dată de 12 iulie 2006, potrivit Hotnews.ro.