Cine este Sevil Shhaideh, propunerea de premier a PSD-ALDE

de Stiri Buzau Media

propunerea_premier_psd_alde_sevil_shhaidehSevil Shaidehh (fost ministru al Dezvoltării) este propunerea făcută miercuri de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.

Liviu Dragnea spune că dacă va fi desemnată, Sevil Shaidehh va fi premierul României, iar el va fi ”responsabilul politic”. ”Responsabilitatea politică este în primul rând la mine şi nu am de gând să o las”, precizează liderul PSD, potrivit rfi.ro.

El spune că “deocamdată” nu poate solicita această funcţie pentru el. “O condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine deocamdată”, afirmă Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD spune că a trebuit să ţină cont de dorinţa de a face o propunere care să îi dea garanţia că îndeplineşte câteva condiţii: că e un om care munceşte, ştie, are determinare, să aibă încredere totală în persoana respectivă şi să îi dea posibilitatea ca el să îşi asume în continuare răspunderea pe acţiunile guvernamentale.

Cine este Sevil Shhaideh?

Potenţialul premier Sevil Shhaideh şi-a început cariera profesională în judeţul Constanţa, fiind timp de aproape 20 de ani director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa. Din 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost secretar de stat în acel minister.

Sevil Shhaideh are 51 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii. În 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa.

Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din C.J. Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană.

Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Liviu Dragnea a afirmat însă că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş şi că la căsătoria acesteia i-a fost ”martor”, alături de alte persoane.