Legea “Colectiv”, modificată! Termenul limită pentru obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu, amânat

de Stiri Buzau Media

ISU CRJIUrmare a presiunilor făcute de mediul privat şi a ineficienţei procedurilor, termenul până la care construcţiile şi amenajările care funcţionează în prezent fără a deţine o autorizaţie de securitate la incendiu trebuie să obţină acest document va fi amânat cu şase luni. Propunerea apare într-un proiect de lege inițiat de MAI, aflat în dezbatere publică.

Prevederile legii  “Colectiv” (Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor) intrată în vigoare după tragicul eveniment din octombrie anul trecut şi care introducea obligativitatea ca proprietarii de construcţii şi amenajări să deţină o autorizaţie de securitate la incendiu ar putea fi prorogate, se arată într-un proiect de lege al Ministerului de Interne aflat în dezbatere publică.

Astfel, cei care nu deţin o astfel de autorizaţie (proprietarii de cluburi, baruri, localuri, spaţii comerciale, magazine, etc.) au posibilitatea de a intra în legalitate până la data de 30 iunie 2017 şi nu până la 31 decembrie anul acesta, aşa cum prevede actuala legislaţie (Legea nr. 33/2016). “Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru construcţiile şi amenajările din categoriile prevăzute la alin. (4), care au fost puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, persoanele prevăzute la alin. (2) au obligaţia obţinerii respectivului act administrativ până la data de 30 iunie 2017.”, se arată în proiectul de act normativ.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege, în primul semestru al anului 2016, numărul de solicitări de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu a crescut cu 44% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce numărul autorizaţiilor emise s-a majorat cu 75%. O avalanşă de solicitări greu de gestionat de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene. “În dorinţa de încadrare în termenul legal, anumite documentaţii sunt întocmite în grabă, ceea ce conduce la situaţii de neconformitate a solicitărilor, astfel că nesoluţionarea unor cereri afectează pe beneficiarii care vin din urmă, cu noi dosare. În acest sens, în urma analizelor efectuate s-a constatat că în cele 5 luni până la expirarea termenului stabilit, respectiv 31 decembrie 2016, chiar dacă se păstrează acelaşi ritm de avizare, nu toţi proprietarii/deţinătorii construcţiilor vor putea atinge obiectivul propus. Pentru soluţionarea situaţiei prezentate, prin prezenta ordonanţă se propune prorogarea termenului pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu până la 30 iunie 2017”, se arată în nota de fundamentare.

Care erau riscurile

Imediat după introducerea obligativităţii de a avea autorizaţie de securitate la incendiu, retailerii alimentari au avertizat că procesul de obţinere a autorizaţiilor de construcţie a devenit extrem de greoi. În unele situații s-a ajuns ca durata întregului proces de autorizare să se apropie de 300 de zile de la inițiere, spuneau oficialii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România la finele anului trecut. Din estimările lor, urmare a sistemului de autorizare a activităţilor comerciale pus în aplicare după tragicul eveniment de la Colectiv, România risca pierderea unor investiţii de aproximativ 100 de milioane de euro numai pe piaţa comerţului alimentar. Practic, în jur de 30-40% din banii bugetaţi de marii retaileri pentru anul acesta ar fi fost puşi în pericol din cauza birocraţiei.

economica.net