Modificări fulger de la ANAF: Administraţia fiscală schimbă modul în care sunt încadraţi contribuabilii ”mari” şi ”mijlocii”

de Stiri Buzau Media

anaf_logoAgenţia Naţională de Administare Fiscală redefineşte criteriile de includere a contribuabililor în categoriile ”mari” şi ”mijlocii”, pentru a se încadra în tendinţele economico-financiare actuale, potrivit unui anunţ ANAF de marţi.

Potrivit noilor criterii, în categoria ”marilor contribuabili” vor fi incluse şi societăţile afiliate în mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum şi contribuabilii nou-înfiinţaţi care, la data înfiinţării, se angajează să realizeze, în maximum 3 ani consecutivi investiţii de minimum 10 milioane de euro (criteriul investiţional).

De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite încadrarea în rândul contribuabililor mari/mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci când sunt îndeplinite criteriile de selecţie de reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care aparţin grupului.

Criteriul de bază a fost reanalizat, astfel încât reprezintă rezultatul agregării a trei indicatori relevanţi ponderaţi ai activităţii contribuabililor: cifra de afaceri – 50%, volumul obligaţiilor fiscale declarate – 30% şi volumul cheltuielilor cu personalul – 20%.

Continuitatea este de asemenea importantă, astfel încât din rândul contribuabililor mari/mijlocii vor fi excluşi, după trei ani consecutivi în care nu au îndeplinit criteriul de bază, cei aflaţi în procedura falimentului sau în inactivitate temporară, precum şi cei declaraţi inactivi.

De asemenea, s-a menţinut criteriul reprezentării fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenţi în rândul contribuabililor mari/mijlocii, dacă sunt reprezentaţi sau reprezentaţi fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.

ANAF motivaeză schimbarea pentru contribuabili prin faptul că utilizarea unor criterii realiste de selecţie ar urma să permită realizarea unor ”eşantioane corecte din punct de vedere al importanţei fiscale, cât şi interpretarea unitară a informaţiilor privind eficienţa administrării acestor două categorii de contribuabili”.