Neplata contribuțiilor reținute de la salariați va fi, din nou, infracțiune

de Stiri Buzau Media

cinetrebuie-1403790642Ministerul Finanțelor Publice propune modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în sensul reincriminării faptei constând în reținerea din veniturile plătite beneficiarilor de venit (ex. salariați), de către plătitorii de venituri (ex. angajatori), a impozitelor și contribuțiilor și neplata acestor sume la buget,  prin refacerea textului declarat neconstituțional.

Textul din Legea evaziunii care incrimina această faptă (art. 6) a fost declarat neconstituțional prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 363/2015 (referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale) pe considerentul că prevederea în cauză nu respectă exigenţele constituţionale referitoare la calitatea legii, respectiv nu întrunesc condiţiile de claritate, precizie, previzibilitate şi accesibilitate.

Ca urmare, potrivit MFP, este necesară refacerea textului declarat neconstituțional pentru a descuraja situațiile în care, prin reținere și neplată, se aduc prejudicii atât bugetului, cât și persoanelor care suportă în fapt impozitele și contribuțiile (ex. angajații).