Prețuri mai mici la început de an – 2017 a început cu o rundă de impozite scăzute. Sunt așteptate și măsurile PSD

de Stiri Buzau Media

Anul 2017 a adus noi reduceri de taxe, precum scăderea cotei generale de TVA de la 20% la 19%, şi a accizei la carburanţi, iar populația așteaptă ca și guvernul PSD să introducă măsurile promise.

Codul Fiscal care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 a inclus și unele măsuri ce se aplică de la 1 ianuarie 2017, precum reducerea ratei TVA de la 20% la 19%, eliminarea impozitului pe construcţii speciale şi a supraaccizei la carburanţi de 7 eurocenți pe litru.

De asemenea, anul acesta vine cu o serie de modificări cu privire la contribuţiile la asigurările de sănătate (CASS). Astfel, baza de calcul a acestora, la care se aplică cota de 5,5%, va fi plafonată la de cinci ori salariul mediu brut pe economie. În plus, se elimină excepţia potrivit căreia persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de autor, investiţii, precum şi din alte surse, nu datorează contribuţie de sănătate pentru aceste venituri dacă realizează şi venituri din salarii, pensii sau din activităţi independente.

Totodată, din 2017, companiile vor beneficia de extinderea perioadei de scutire de impozit pe profitul reinvestit. Această măsură a fost introdusă la jumătatea anului 2014, însă pe termen limitat, şi urma să expire la finalul lui 2016. De data aceasta, facilitatea a fost extinsă pe perioadă nedeterminată.

Agricultorii vor putea opta pentru un regim special de TVA, prin care vor fi scutiţi de TVA, însă vor plăti o compensaţie în cotă forfetară, care reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra preţului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole şi prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor. „Procentul de compensare în cotă forfetară este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 şi 8% începând cu anul 2019”, se subliniază în actul normativ care conţine această facilitate.

Pe lângă măsurile fiscale, o parte a populației va benefici și de unele decizii ale autorităților, multe dintre ele anunțate în campania electorală.

Din ianuarie, angajaţii din Educaţie ar trebui să primească salarii mărite cu 15%, după majorarea cu acelaşi procent a salariaţilor din Sănătate în decembrie.

Viitorul Guvern va majora de la 1 februarie salariul minim brut pe economie cu 200 de lei, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, potrivit ultimelor declaraţii ale preşedintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. Ultima creştere a salariului minim brut a avut loc anul trecut, în luna mai, de la 1.050 de lei, notează News.ro.

Social democraţii au mai anunţat că noul Executiv va elimina contribuţiile la sănătate pentru toţi pensionarii, iar pensiile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit.

Dragnea a mai spus că, de la 1 martie, se va elimina TVA pentru vânzarea locuinţelor şi impozitul pe transferul proprietăţilor cu valoare sub 450.000 de lei. Bugetarii vor primi tichete de vacanţă în valoare de 1.450 de lei/tichet, iar pensionarii cu venituri minime vor avea 520 de lei, cu 120 de lei mai mult.

Viitorul Guvern vrea să reducă, de la 1 martie, impozitul pentru microîntreprinderile care au mai mult de un salariat, de la 2% la 1%, şi să majoreze plafonul de încadrare ca microîntreprindere de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.

Mai mult, noul Parlament a votat din nou legea Dragnea de eliminare a 102 taxe nefiscale, printre care taxa radio-TV și timbrul de mediu, respingând cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.