Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege pentru prelungirea concediului paternal, de la 5 zile cât este în prezent, la 7 zile sau chiar 10 zile lucrătoare, dacă tatăl urmează cursuri de puericultură. Conform expunerii de motive, în primele 3 luni după nașterea copilului, tatăl este cel care asigură condițiile necesare creșterii copilului, depune actele necesare declarării și înregistrării și sprijină mama în procesul de recuperare, astfel că are nevoie de mai multe zile libere. Acestea sunt propuse diferențiat, în funcție de numărul copiilor, în actuala legislație nefiind acordat dreptul la mai multe zile libere în cazul nașterilor multiple. În plus, în cazurile de copii adoptați, tații nu beneficiau de zile libere. Art. 1 se modifică și se completează având următorul cuprins:
“(2) În condițiile prezentei legi, tatăl are dreptul la un concediu paternal de 7 zile lucrătoare în cazul nașterii unui copil, respectiv 10 zile lucrătoare în cazul nașterii multiple, cu condiția ca copiii să supraviețuiască cel puțin până la data solicitării concediului paternal.
(3) Prevederile alin. (2) se aplică și în situația adopției, cu același prilej, a unuia sau mai multor copii în vârstă de cel mult un an. În acest caz, concediul paternal se poate solicita în termen de 3 luni de la intrarea în familie a copilului adoptat“.
Concediul paternal se acordă în primele 3 luni de la nașterea copilului, nu imediat după acest eveniment, tatăl atașând cererii certificatul de naștere al copilului, din care rezultă calitatea sa de tată. Indemnizația pentru aceste zile este egală cu salariul corespunzător perioadei și va fi plătit în continuare de angajator pentru primele 5 zile, iar pentru cele propuse în plus, din Fondul național unic de asigurări sociale.
Art. 4, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins: ,,(1) În situația în care tatăl copilului a obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 10 zile lucrătoare, în cazul nașterii unui copil, sau cu 15 zile lucrătoare, în cazul unei nașteri multiple“. Propunerea legislativă este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.