Sfinții Mucenici Eutropiu, Cleonic și Vasilisc (Pomenirea morților)

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: crestinortodox.ro
Sursa foto: crestinortodox.ro

Sfinții Mucenici Eutropiu și Cleonic au fost frați și prieteni cu Vasilisc, nepotul Sfântului Teodor Tiron. Cei trei ajung în închisoare pentru că nu au renunțat la credința în Hristos. Se aveau unul pe altul ca niște frați. Deveniseră rude în Hristos. Asclepiodot, conducătorul orașului Amasea, va încerca să-l ademenească pe Eutropie mai întâi prin invitația la o recepție bogată, pe care Sfântul o va refuza prin cuvintele Psalmistului: ,,Fericit bărbatul care n-a umblat în sfâtul necredincioșilor” (Ps. 1:1), iar mai târziu prin oferirea unei sume de bani, pe care Eutropie a refuzat-o amintindu-i guvernatorului că din cauza arginților, Iuda și-a pierdut sufletul. Ighemonul văzând că nu reușește să-l facă pe Eutropiu să aducă jertfa zeilor, le va cere lui Cleonic și Vasilisc acest lucru.

Însă, aceștia au răspuns: ,,Precum crede fratele nostru Eutropiu, cel întărit pe piatra credinței în Iisus Hristos, astfel și noi credem și ne întărim în Tatăl și în Fiul și în Sfântul Duh. Și, precum Eutropiu pătimește pentru Hristos, așa și noi împreună cu dânsul, voim a pătimi. Că nu va putea diavolul să ne despartă pe noi, pe care ne-a însoțit Hristos cu sfânta credință și cu dragostea Sa. Căci precum o sfoară, fiind împletită în trei, nu se rupe, astfel și noi, acești trei, vom rămâne tari. Și, precum Preasfânta Treime este nedesparțită, asemenea și noi suntem nedespărțiți cu credința și nedeosebiți cu dragostea.” Pentru acestă mărturisire vor fi supuși la multe chinuri.

În timpul suferințelor, Sfântul Eutropiu se ruga: “Ajută-ne, Doamne să putem îndura aceste răni pentru cununa muceniciei, așa cum L-ai ajutat pe slujitorul Tău, Teodor.” Ca răspuns, Insuși Hristos li s-a înfățișat mucenicilor împreună cu ingerii Săi și cu Sfântul Teodor Tiron, spunându-le: ,,Priviți, a venit Mântuitorul să vă ajute, ca să aveți viață veșnică.” Soldații împreună cu alți martori ai viziunii au fost învredniciți să vadă și ei pe Mântuitorul și au cerut ighemonului să înceteze torturile. După mai multe tentative de corupere, cei trei nu au renunțat la credința în Hristos, fapt pentru care Sfinții Eutropiu și Cleonic au fost crucificați în orașul Pontine Amasea (Asia Mica) pe 3 martie 308. Trupul Sfântului Eutropiu a fost luat de Velonic, uns cu mir și dus într-un sat, departe ca la optsprezece stadii de la cetate, iar trupul Sfântului Cleonic a fost luat de Conit și dus în satul Chima. Sfântul Vasilisc a fost executat mai târziu, pe 22 mai în orașul Komana.