Într-o ţară în care bolile cardiace fac cele mai multe victime din Europa, o ramură revoluţionară a medicinii vine să scadă numărul acestora. Vorbim despre cardiologia intervenţională, care printr-o operaţie promptă, de doar câteva minute, poate salva o viaţă. Această ramură a medicinii se referă la tratarea bolilor de inimă cu ajutorul unui cateter şi a anumitor dispozitive speciale. Astfel, prin programul derulat de Academia de Ştiinţe Medicale, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a fost dotat cu un angiograf pentru cercetare și diagnosticare a pacienților cu afecțiuni cardiace ischemice.
Pentru derularea proiectului au fost necesare două etape de achiziții respectiv aparatul și ulterior consumabilele aferente diagnosticării și intervențiilor care urmau să fie făcute pe pacienți. „O mare provocare a fost găsirea unui medic intervenționist care să vină şi să fie angajat la Spitalul Județean sau să accepte o colaborare. După luni de căutări şi încercări, soluția a venit de la medicul buzoian Florin Matei, fiul dr. Ilie Matei (medic primar Medicină Internă cu competenţă în Cardiologie, care a profesat mulți ani în cadrul secției de Medicină Internă şi Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău)”, a declarat Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.
Alături de Dr. Florin Matei, medic cardiolog intervenţionist, s-au alăturat și ceilalți medici din secția de cardiologie Dr. Năstase Raluca – medic specialist cardiolog şi şef secţie Cardiologie, Dr. Răducan Adrian – medic specialist cardiolog şi Dr. Nicolai Gabriel – medic specialist cardiolog (înscris la cursul de Competență Cardiologie Intervențională). Ajutați de asistenţi medicali, ei au realizat această procedură coronariană pacienţilor, toate intervențiile fiind efectuate cu succes.
La finele lunii februarie, mai exact pe 27 februarie 2019, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a avut loc prima intervenţie efectuată pe angiograful spitalului – coronarografie diagnostică la un pacient în vârstă de 63 de ani, din municipiul Buzău, pacient diagnosticat cu factori de risc cardiovascular (diabet de tip II, HTA, dislipidemie), cu boală cardiacă ischemică (modificări EKG) şi angină pectorală instabilă. S-a efectuat angioplastie coronariană percutană, cu implantarea a două stenturi farmacologic active. După intervenţie, pacientul a fost transportat în Unitatea de Terapie Intensivă Coronariană a secţiei de Cardiologie, unde a fost monitorizat până la externare.
Alţi patru pacienţi, cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani, din județul Buzău, au fost internaţi luni și marți (5 și respective 6 martie) în spital, în Secţia Cardiologie, cu sindrom coronarian acut (infarct miocardic fără supradenivelare de segment ST, angină instabilă) şi au fost supuşi unor intervenţii coronariene. „Ne bucurăm că astfel de proceduri de diagnostic ale leziunilor coronariene şi revascularizarea acestora se pot efectua la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Astfel, vom putea veni în sprijinul pacienţilor cu boală cardiacă ischemică, pacienți care, până la acest moment, erau trimişi în centre intervenţionale din Bucureşti sau Brașov”, a adăugat Claudiu Damian. În România se înregistrează anual aproape 13 mii de cazuri de infarct miocardic acut. Mortalitatea cauzată de această boală ne situează încă pe primul loc în Europa.