Ziua de 18 noiembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Se împlinesc 201 ani de la data de 18 noiembrie 1820, când vânătorul (în special de balene și foci), exploratorul şi căpitanul american de marină, ????????? ????? ??????, ????????? ?? ?????????̦?̆ ?̦? ??̆????? ?? ??????? ??? ????, ? ?????????? ??????????, unul dintre cele șapte continente.
  • Pe 18 noiembrie 1922 înceta din viață ?????? ?????? (n. 1871), unul dintre cei mai renumiți scriitori francezi ai secolului al XIX-lea. Este cunoscut mai ales datorită romanului „În căutarea timpului pierdut”, operă monumentală de ficțiune, publicată în șapte volume, redactate vreme de mai bine de 14 ani. Proust a murit la vârsta de 51 de ani, fiind învins de pneumonie, o boală agravată de astmul său din copilărie.
    Pe lângă operele lui Marcel Proust, Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău deține mai multe monografii dedicate marelui scriitor: „Marcel Proust”, de Mircea Berindei; „La bal cu Marcel Proust (memorialistică)”, de Martha Bibescu; „Destinul unei întâlniri: Marcel Proust şi românii”, de Cornelia Ştefănescu etc.
  • În urmă cu 93 de ani, pe 18 noiembrie 1928, îşi făcea pentru prima oară apariţia ?????? ?????, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney. Se întâmpla la „Colony Theatre” din New York cu ocazia premierei filmului de 7 minute intitulat „Steamboat Willie”, primul film de animaţie care a combinat tehnologia animaţiei cu sunetul sincronizat.
  • Pe 18 noiembrie 2006 ?????? ???????? ?? ???? ???????? „??????? ???????” ?????? ?̂? „?????? ????????????” cu „Cea mai lungă pânză din lume pictată de copii”. Pictura, reprezentând flori, a avut 3.464 metri lungime.
  • Tot într-o zi de 18 noiembrie, dar în 2019, ? ?????????̆ ?????????̆ ? ??? ?.?. ?????? ??? ??????????̆ ?? ???????̦?? ?????? ???.??? ?? ????. Scrisă de mână în 1772 când Mozart avea 16 ani, partitura este o versiune unică a celui de-al cincilea şi celui de-al şaselea menuet dintr-o serie de şase scrise pentru orchestră şi compuse de muzician pe când se afla la Salzburg, între două călătorii pe care le realizase în Italia în vara acelui an, notează casa de licitații Sotheby’s. Manuscrisul a fost păstrat de sora sa, Maria Anna, la Salzburg şi a ajuns în mâinile colecţionarului Stefan Zweig.
  • Pe 18 noiembrie 2020 înceta din viață actrița ????? ??????? ????? (n. 1933). Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV. A devenit celebră pentru rolul din piesa de teatru „Coana Chirița”, după Vasile Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii: „Coana Chirița” – 1986 și „Chirița la Iași” – 1987. A mai jucat în „Gaițele”, „Căruța cu paie”, „Hagi Tudose” etc., dar și în numeroase show-uri TV alături de regretatul Amza Pellea, precum și în filmul artistic „Nea Mărin miliardar”.
    La secția Multimedia a bibliotecii noastre găsiți mai multe filme cu Draga Olteanu Matei: „Cucoana Chiriţa”, „Conul Leonida faţă cu reacţiunea”, „Căsătorie cu repetiţie”, „Buletin de Bucureşti” etc.

 

Știri despre: , ,