În zilele de luni, 20 și marți 21 iulie a.c., Instituția Prefectului și Consiliul Județean Buzău au fost gazdele unei delegații a Primăriei Parisului, a Oficiului Francez pentru Imigrație și Incluziune și a Ambasadei Franței la București.
Întâlnirile au avut loc în cadrul Acordului de parteneriat încheiat între partea franceză și instituțiile din Buzău care are ca scop reinserția socială a persoanelor de etnie romă care se reîntorc benevol din Franța, în localitățile de origine.
În cadrul întrevederilor s-a constituit Comitetul tehnic care are ca rol identificarea celor mai bune măsuri care să asigure o implementare optimă a Acordului. Din comitet fac parte, pe lângă reprezentanții partenerilor francezi, delegați ai Instituției Prefectului, ai Consiliului Județean Buzău precum și ai unor instituții publice deconcentrate a căror activitate are legătură cu aspecte ce țin de incluziunea socială a persoanelor din grupurile dezavantajate: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică, Agenția Județeană de Ocupare Forței de Muncă etc.
În ziua de luni, delegația franceză a avut, de asemenea, întrevederi cu reprezentanții administrației locale din unele localități din care provin persoane de etnie romă care se află Franța: Pârscov, Măgura și Calvini. Primarii localităților vizitate și-au manifestat disponibilitatea de a colabora la implementarea programului propus de partea franceză.
Marți, a avut loc o întâlnire cu ONG-uri care au ca obiectiv activități de sprijin social al persoanelor defavorizate. Discuțiile s-au axat pe modalitatea de implicare a acestor organizații în efortul de realizare a incluziunii sociale a persoanelor de etnie romă care se reîntorc benevol din Franța.
Tot marți, delegația franceză a fost primită de domnul Prefect, George Sava, prilej cu care s-au discutat aspecte de ordin instituțional ce țin de implementarea acordului semnat în luna aprilie a.c.
De asemenea, la finalul deplasării în județul Buzău, delegația franceză a purtat discuții cu reprezentanții Serviciului Public de Asistență Socială al Municipiului Râmnicu-Sărat, prilej cu care, membrii delegației, au fost informați de problemele cu care se confruntă persoanele de etnie romă din zonă și posibilitățile de colaborare pentru implementarea Acordului.
Pe tot parcursul celor două zile ale vizitei, delegația franceză a beneficiat de sprijinul Instituției Prefectului, prin intermediul expertului pentru problemele romilor de la Cancelaria Prefectului, care a fost tot timpul la dispoziția acesteia.