Toţi cetăţenii români cu drept de vot ar putea fi obligați să participe la alegerile parlamentare, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de Senat, astfel că persoanele care nu se vor prezenţa la urne vor fi amendate. Totodată, documentul prevede introducerea, pe buletinul de vot, a opţiunii „Niciunul dintre candidaţi nu corespunde”.
Propunerea legislativă adoptată tacit de Senat, în şedinţa din 22 aprilie, aduce modificări la Legea nr. 35/2008 – cea care stabileşte regulile pentru alegerile parlamentare.
La alegerile pentru cele două Camere ale Parlamentului, votul va deveni obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot, conform documentului menţionat (care trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor pentru a se aplică), excepţie urmând să facă doar două categorii de persoane.
„Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot. Fac excepţie (…) cetăţenii români în vârstă de peste 80 de ani şi cetăţenii români cu boli cronice (boli cu evoluţie lentă şi de durata – n.r.)„, scrie în proiect.
Persoanele care nu vor putea să se prezinte la urne la secţia la care sunt arondate vor avea posibilitatea de a vota la alte secţii. În această situaţie, alegătorii vor primi un act din care va rezultă că au votat la altă secţie decât cea la care sunt arondaţi.
Odată cu introducerea obligativităţii de a vota la alegerile parlamentare, proiectul de lege adoptat tacit de Senat prevede şi amendarea celor care nu se prezintă la urne. Concret, neparticiparea la vot se va sancţiona cu 1.000 de lei.
Iniţiatorii propunerii legislative consideră că votul obligatoriu la parlamentare ar responsabiliza cetăţenii şi i-ar determina să se implice în alegerea deputaţilor şi a senatorilor.
„Prin introducerea votului obligatoriu în România, ar putea fi certificată şi obligaţia civică a cetăţenilor de a-şi alege reprezentanţii. Astfel, fiecare cetăţean şi-ar manifestă opţiunile şi şi-ar îndeplini o obligaţie civică faţă de societatea în care trăieşte. De asemenea, acest lucru poate fi privit şi că o metodă de a responsabiliza cetăţenii, determinându-i să se implice în desemnarea viitorilor conducători„, este punctat în expunerea de motive anexată proiectului.
În acelaşi timp, alegătorii vor fi nevoiţi să se informeze cu mai multă atenţie în privinţa candidaţilor, a partidelor care-i susţin şi a promisiunilor electorale. „(…) În măsură în care cetăţenii vor trebui să-şi asume o responsabilitate, vor trebui să se informeze mai atent asupra candidaţilor, a partidelor care îi susţin şi a programelor promovate. Prin introducerea votului obligatoriu se reduc şansele de fraudare a alegerilor, nu va mai există motiv de mită electorală şi va fi greu să manipulezi sau să cumperi voturi. Votul obligatoriu ar conferi forului legislativ mai multă reprezentativitate, iar Guvernului – mai multă legitimitate„, mai scriu iniţiatorii.
Potrivit expunerii de motive, şase state din Uniunea Europeană au introdus votul obligatoriu, iar patru dintre acestea sancţionează absenteismul. Concret, alegătorii care nu se prezintă la urne sunt amendaţi în Cipru, Grecia, Luxemburg şi Belgia. Votul este obligatoriu şi în Italia şi Portugalia, dar acolo nu se aplică sancţiuni.
Alegătorii vor avea la dispoziţie „votul alb”
Introducerea votului obligatoriu ar urmă să fie însoţită de „votul alb”, după cum se arată în proiectul de lege adoptat de Senat. Mai exact, pe buletinul de vot va figura şi opţiunea”Niciunul dintre candidaţi nu corespunde”, ce va reprezenta, practic, o sancţiune morală pentru clasa politică.
„Conceptul de alegere nu poate fi asociat celui de obligativitate. Dar dreptul de a nu alege poate fi diferit de dreptul de a nu participa la vot, iar «votul alb» ar putea exprimă această diferenţa. Aşadar, odată cu introducerea votului obligatoriu, pe buletinele de vot trebuie introdusă o căsuţa pentru aşa-zisul «vot alb» (că de exemplu: Suedia). Un astfel de vot ar reprezenta o sancţiune pentru clasa politică, care ar deveni mai responsabilă faţă de cetăţenii ale căror interese le reprezintă„, explică iniţiatorii.
Dacă voturile alegătorilor din patrulaterul alb cu sintagma „Niciunul dintre candidaţi nu corespunde” vor ajunge la 50% plus unu, autorităţile vor fi nevoite să organizeze un nou tur de scrutin.
Atenţie! Prevederile prezentate fac parte dintr-un proiect de lege. Pentru a se aplică, acesta trebuie să fie adoptat de Camera Deputaţilor, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
avocatnet.ro