Persoanele cu vârste cuprinse între 26 și 55 de ani și fără venituri stabile ar putea contracta credite garantate de stat și fără dobândă, potrivit unui act normativ adoptat joi de Guvern. Vorbim de persoanele care urmează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională, iar pentru sumele acordate de stat vor trebui să facă dovada cheltuielilor eligibile stabilite prin actul normativ.
Potrivit Proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului privind implementarea programului guvernamental „INVESTEȘTE ÎN TINE”, pe lângă tinerii de până în 26 de ani, și persoanele cu vârsta peste această limită și care nu au un venit stabil vor putea accesa credite fără dobândă și garantate de către statul român. Proiectul a fost adoptat joi de Executiv și va intra în vigoare după ce este publicat în Monitorul Oficial, însă va avea nevoie de norme suplimentare pentru a se aplica efectiv. Creditele sunt destinate persoanelor cu vârsta de peste 26 de ani care urmează cursuri în sistemul de învățământ sau care urmează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională. Spre deosebire de tineri, care vor putea accesa credite de până la 40.000 de lei, persoanele cu vârste cuprinse între 26 și 55 de ani vor putea beneficia de credite în valoare de 35.000 de lei.
Totuși, dacă aceste persoane au un loc de muncă, adică au venituri stabile, sau se angajează în perioada desfășurării acestui program, vor beneficia de o majorare a plafonului de creditare. Mai exact, aceste persoane vor putea lua un credit de până la 55.000 de lei. Se vor deconta, pe baza facturilor fiscale sau plăților directe pe bază de factură proformă, cheltuielile eligibile efectuate de beneficiarul creditului sau membri ai familiei acestuia. Cheltuielile eligibile sunt împărțite în cinci categorii, și anume:
- educație – plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională, plata taxei la grădiniță, creșă sau școală privată din România, taxele pentru studii aprofundate (master, doctorat etc.) la universități din țara noastră, plata cărților, rechizitelor sau revistelor de specialitate, achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante sau software și plata chiriei, utilităților sau locurilor de cazare în cămine școlare sau studențești;
- cultură – abonamente la cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzeu și costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
- sănătate – costul medicamentelor, al analizelor medicale, al tratamentelor dentare sau intervențiilor chirurgicale;
- sport – echipamente sportive sau abonamente la activități sportive (fitness, înot ș.a.);
- locuințe – o parte din construcția sau achiziția unei locuințe sau modernizarea și renovarea locuinței.
Creditele amintite mai sus, indiferent dacă sunt destinate tinerilor sau persoanelor de peste 26 de ani, vor avea o perioadă de grație de maximum cinci ani și o durată maximă de zece ani, această perioadă incluzând și perioada de grație. Suplimentar, Guvernul anunță că aceste credite nu vor avea dobânzi și vor fi garantate, în proporție de 80%, de către statul român. În cazul în care nu este angajată, persoana care solicită creditul va trebui să găsească un co-debitor, care va garanta diferența de 20% din valoarea creditului.
Atenție! Măsura NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.