Salamul de Sibiu nu este făcut din carne originară din România, ci din materie primă achiziționată din spațiul UE

de Stiri Buzau Media

Salamul de Sibiu nu este făcut din carne originară din România, ci din materie primă achiziționată din spațiul UE, din cauza unei ștampile.

În momentul de față, noi toți făcând schimburi intracomunitare, suntem agreati cu stampilele ovale. Stampila Ovala inseamna doar carne din afara, carne, slanina din afara. Din Romania, in acest moment, pe stambile hexagonale, stiti ca e stampila de tranzit, nu achizitionam carne„, a explicat Carmen Gavrilescu, președintele Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu la evenimentul „Zilele Salamului de Sibiu”, care a avut loc la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale.

Aceeași persoană a mai spus ca toata carnea cumparată este luată din Spania, Italia sau Germania și că există o competiție puternică cu China si Vietnam. Importurile de carne de porc s-au dublat în China, iar acest lucru este remarcat de alți cumpărători mai mici, precum românii.
Cărnurile sunt toate din perimetrul european, din Spania, Italia, Germani. Valul puternic este din China, ce se întamplă în China și Vietnam. Importurile Chinei s-au dublat. E o competiție uluitoare în momentul de față, se vinde în avans. Producția foarte multă era vândută până în luna martie anul viitor„, a explicat aceasta.
În România pesta porcină africană încă persistă și sunt mai multe focare încă valabile.
Salamul de Sibiu a primit în 2016 denumirea de indicație geografică protajată. De atunci, prețul și consumul au crescut considerabil, cu peste 10%.