AVERIZARE METEO Se anunță temperaturi de până la -15 de grade. Când vine zăpada la Buzău

de Stiri Buzau Media

 

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a avertizat că urmează un val de ger extrem în România.

În interviul acordat pentru Digi24, Mateescu a explicat că un val de aer polar va determina scăderea temperaturilor până la -20 de grade în următoarele zile.

Fenomenul meteorologic va fi însoțit de ninsori, ce vor afecta inclusiv județul Buzău.

Vom întâlni variații semnificative de temperatură, de la grade pozitive la grade negative. Trebuie să ne obișnuim cu astfel de amplitudini termice, a declarat Mateescu.

În prezent, temperaturile sunt relativ ridicate, ajungând până la 18 grade în sud-estul țării. Însă, începând cu duminică, o masă de aer polar va aduce o răcire bruscă. Temperaturile maxime nu vor depăși 1-2 grade în nordul Moldovei, iar luni, aerul polar va cuprinde întreg teritoriul țării.

Vremea va deveni semnificativ mai rece, chiar geroasă în toată țara, atât ziua, cât și noaptea. Maximele vor fi negative în aproape toată țara, cu excepția zonei de sud-est, unde vor fi 1-2 grade Celsius, a mai adăugat directorul ANM.

Elena Mateescu a precizat că temperaturile vor coborî până la -15, -20 de grade în depresiuni. De asemenea, ea a menționat că cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în România a fost de -38,5 grade, pe 24 ianuarie 1942, în localitatea Bod, județul Brașov.

Meteorologul a anunțat că ninsorile se vor extinde în aproape toată țara duminică noaptea spre luni, iar marți este posibil să ningă și în Buzău. Prezența stratului de zăpadă va favoriza scăderea temperaturilor, astfel că în Buzău este posibil să fie -10 grade.

Toată săptămâna va fi caracterizată de o vreme mai rece, după care vom reveni la temperaturile normale pentru luna ianuarie. În ultima decadă a lunii, este posibil să avem un alt episod de temperaturi scăzute, asociate cu ninsori. Este posibil să ajungem din nou la -20 de grade, a continuat directorul ANM.