Așa faci cel mai bun cozonac! Uite ce să nu mai faci niciodată, ca să îți iasă pufos și delicios. Tradiția românească spune că dacă ai cozonac pe masă înseamnă că sărbătorești. Cozonacul este o rețetă cu o lungă istorie.
Ingrediente:
– 1 kg faină albă
– 8 gălbenușuri, la temperatura camerei
– 50 gr drojdie
– 500 ml lapte
– 1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
– 200 gr unt + plus 30 gr pentru uns tăvile
– esență de rom și vanilie
– 2 linguri ulei
– 3 linguri coaja de lămâie și portocală
– 300 gr zahăr
– 1 linguriță sare.
Pentru umplutura:
– 250 gr miez de nucă copt, macinat
– 8 albușuri bătute spumă
– esență de rom
– 3 linguri cacao
– 300 gr zahar.
Mod de preparare:
Într-o cană cu lapte cald se desfac 3 linguri din făină.
Când s-a mai racit, se adauga drojdia si o lingura rasa de zahar. Se amesteca, apoi se lasa sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul intr-un castron adanc. Se adauga sarea, uleiul, esentele, coaja de lamaie si de portocala si 100 g de unt topit. Maiaua se toarna peste galbenusuri. Se adauga laptele caldut si se amesteca. Faina se incorporeaza treptat si se framanta bine pana ce aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. La final se adauga restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se impatureste, sa prinda aer, pana se incorporeaza tot untul. Vasul se acopera cu un servet sau cu folie alimentara si se lasa la crescut 50-60 de minute, pana isi dubleaza volumul. Intre timp se pregateste umplutura si se da drumul la cuptor, sa se incinga. Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul si se amesteca pana se intaresc. La final se adauga cacao, esenta de rom si nuca. Se omogenizeaza si se lasa sa se odihneasca. Cand a crescut suficient, aluatul se imparte in patru parti egale. Pe un blat uns cu putin ulei se intinde cate o foaie de aluat, cu mainile, potrivita ca lungime cat sa incapa in tava de cozonac. Intr-un capat, pe lung, se intinde umplutura, apoi se ruleaza. Se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Se unge cu putin lapte si ou, se presara zahar si se mai lasa 20-30 de minute la crescut. Intre timp se pregatesc ceilalti cozonaci. Cand si-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, dupa care se inteapa cu o scobitoare sau cu un pai din matura pentru a vedea daca mai ramane coca pe el sau daca este copt.
ATENTIE: Nu frământați cu faina rece. Faina și celelate ingrediente trebuie să fie la temperatura camerei.
Sursă: www.andreilaslau.ro.