Câștigul salarial mediu brut este utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar, pentru că nu avem încă un act normativ care să stabilească bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, valoarea actuală a acestuia este cea utilizată anul trecut. Totuși, un proiect legislativ publicat de către Ministerul Finanțelor Publice și aprobat de Executiv prevede stabilirea câștigului salarial mediu brut la o valoare mai mare cu o mie de lei decât cea utilizată în prezent pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 prevede, printre alte măsuri, și majorarea valorii câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului. Documentul a fost pus în dezbatere publică pe website-ul MFP și a fost adoptat ieri, de Guvern. Documentul are nevoie, pentru a se putea aplica, și de aprobarea Parlamentului, a șefului statului și de publicare în Monitorul Oficial. Mai exact, potrivit proiectului actului normativ ce stabilește bugetul asigurărilor sociale de stat în acest an, valoarea câștigului salarial mediu brut în 2019 este de 5.163 de lei.
În contextul în care până în acest moment nu este în vigoare o lege a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru acest an, câștigul salarial mediu brut are aceeași valoare utilizată și în 2018. Așadar, până la intrarea în vigoare a proiectului de act normativ care stabilește bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, valoarea câștigul salarial mediu brut este de 4.162 de lei. Anul trecut, deoarece contribuțiile sociale pentru pensii (CAS) și sănătate au trecut din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, salariul mediu brut a înregistrat o creștere substanțială. Mai exact, acesta a crescut de la 3.131 de lei, cât era în 2017, la valoarea utilizată în prezent, respectiv 4.162 de lei.
Până la începutul anului trecut, persoanele fizice autorizate, precum şi ceilalţi contribuabili ce obţineau venituri din activităţi independente, datorau contribuții sociale raportate la salariul mediu brut. Apoi, din 2018, baza de calcul pentru plata contribuțiilor datorate de PFA a fost modificată, astfel că aceste contribuții se calculează acum prin raportare la salariul minim brut pe economie. Așadar, câștigul salarial mediu brut nu mai are importanță, de exemplu, în stabilirea CAS datorate de PFA. În alți ani, legea care stabilea bugetul asigurărilor sociale de stat din anul respectiv era publicată în prima parte a lunii ianuarie. Spre exemplu, în 2018, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat a fost publicată în Monitorul Oficial până în data de 5 ianuarie.
Atenţie! Proiectul de lege a bugetului asigurărilor sociale de stat din acest an nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să primească aprobarea celor două Camere ale Parlamentului, semnătura șefului statului și să fie publicat în Monitorul Oficial.