Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – s-a întâmplat pe 18 martie

de Stiri Buzau Media

??̆ ?? ??????? ??…
?? Pe 18 martie 1889 ????????? ???? ????????? ???̦??????? ?? ???????? ????̂????, ?? ?????? ?? ?????̦?̆ ??????̆, ??????-?? ?????? ????? ?????? ?? ????? ?. În lipsa succesorilor direcți în linie masculină a Regelui Carol I, s-a apelat pentru desemnarea moștenitorului la fratele mai mare al regelui și la fiii acestuia. Cel de-al doilea fiu al Prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, Ferdinand, în vârstă de 24 de ani, a acceptat succesiunea; a fost înfiat de familia Regală Română și declarat prinț moștenitor la Tronul României, conferindu-i-se și titlul de Alteță Regală Principe al României. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți volumele „Ferdinand I”, de Eugen Wolbe și „Regele Ferdinand Întregitorul”, de Constantin I. Stan.
✍️ Pe 18 martie 1895 se năștea la Câmpulung (județul Argeș) poetul și matematicianul ??? ????? (d. 1961). Este unul unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai poeziei moderne româneşti. A ales să studieze matematica între anii 1914-1921 la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti. Când avea doar 26 de ani a plecat la Berlin să-şi dea doctoratul în matematică. Ajuns în capitala Germaniei, a renunţat în scurt timp la idee. A lăsat matematica pentru poezie. În spatele capodoperelor sale literare s-a ascuns o existenţă zbuciumată care a stat sub semnul dependenţei de droguri. Chiar cea mai cunoscută creaţie a sa, poezia „Riga Crypto şi Lapona Enigel” a fost scrisă pe fondul consumului de stupefiante. Dependent de eter și cocaină, Barbu s-a luptat toată viaţa cu dependenţa de droguri, fiind internat de mai multe ori la dezintoxicare. Despre acest aspect al vieții lui aflați mai multe din cartea lui Andrei Oişteanu, „Narcotice în cultura română: istorie, religie şi literatură”, pe care o găsiți și în colecțiile bibliotecii noastre.
? Pe 18 martie 1906, ?????? ???? ???????, ?? ?????, ?????? ???? ????????????? ??? ???? ?? ?? ?????? ??? ???? ????̂? ?????. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul lui Traian Vuia „Realizarea zborului mecanic” și mai multe cărți dedicate marelui inventator: „Traian Vuia”, de Crişan Toescu; „Traian Vuia: marturii” și „Inventatorul Traian Vuia”, de George Lipovan etc.
? Pe 18 martie 1954 ???̆??? ?? ???????̦?? „?????? ????????̆”, ??̆???̆??̂??? ?? ??????? ???????????? ??? ????̂???. Publicaţia va fi continuată din 1968 de revista „România literară”. Redactori-şef au fost Geo Dumitrescu, Nicolae Breban, George Ivaşcu. Între anii 1988-1989 coordonator al revistei a fost D. R. Popescu. Din anul 1990 directorul revistei este Nicolae Manolescu.
✝️ Pe 18 martie 1955 se năștea în comuna Lopătari, județul Buzău, ?̂?? ?????? ???̆????, ??????????? ?? ????̆??? ?? ???. A urmat cursurile școlii elementare în comuna natală şi apoi cele ale Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău între anii 1970 şi 1975. În perioada 1976-1980 a fost student la Institutului Teologic din Bucureşti. A fost profesor la Seminarul Teologic din Buzău între 1980-1981. La 20 decembrie 1980 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu. A obţinut prin concurs o bursă de studii pentru doctorat de la guvernul francez la Universitatea de Ştiinţe Umane – Strasbourg II (1981-1984). În anul 1984 obţine titlul de doctor în teologie al Universităţii Strasbourg II cu o teză despre spiritualitatea icoanei şi a picturilor mănăstirilor moldovene. A avut funcţia de diacon onorific la Capela ortodoxă română din Baden Baden, Germania. Între 1984-1985, reîntors de la studii, şi-a reluat postul de profesor la Seminarul din Buzău. A fost înscăunat episcop la 12 iulie 1994.
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Poarta cerului”, semnat de ÎPS Casian Crăciun.