Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău – s-a întâmplat pe 22 martie

de Stiri Buzau Media

??̆ ?? ??????? ??…
⚜️ Pe 22 martie 1312, ?? ??????? ??????? ?????̦??, ????? ?? ??-??? ??? ??????, ???? ??????? ?? ?-??? ????????̦? ??????? ????????????, ale căror bunuri au trecut în stăpânirea regelui. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele: „Moştenirea templierilor”, de Steve Berry; „Amurgul templierilor”, de Hanny Alders; „Istoria secretă a templierilor”, de Laurent De Vargas; „Doctrina secretă a Templierilor”, de Jules Loiseleur.
? Pe 22 martie 1832 murea scriitorul și savantul german ?????? ???????? ??? ?????? (n. 1749), una dintre cel mai de seamă figuri ale umanității. Complexitatea scriiturii lui Goethe reiese și din multitudinea de forme artistice abordate: poezie, dramaturgie, proză, critică literară. A desfășurat și studii științifice, în domenii precum mineralogia, geologia, botanica sau osteologia. În pragul bătrâneții, casa lui Goethe din Weimar devenise loc de pelerinaj pentru cei care veneau să-l vadă pe vestitul „patriarh”. Aflat pe patul de moarte, ultimele lui cuvinte au fost „lumină, mai multă lumină”, în camera care i se părea tot mai întunecată. În anul morții, Goethe încheia marea operă a vieții sale, „Faust”, la care a lucrat în jur de 60 de ani. Acest poem dramatic în două părți, al cărui personaj principal reprezintă un simbol al tragicei căutări a adevărului, este considerat capodopera literaturii germane. Pe lângă operele marelui scriitor, grupate în colecția „Opere alese”, în colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele „Goethe”, de Tudor Vianu și „Iubirile lui Goethe”, de Leopold Stern.
? Pe 22 martie 1895 ????̧?? ????? ?̧? ??????? ?????̀?? ??̆????, ?? ?????,  ????? ??????????̦?? ? ????????????????, ???????̂?? ?? ???? ??? ????????. Prezentarea avea loc într-un cadru privat, în faţa rudelor şi a prietenilor. Pelicula dura aproape un minut, dar a uimit asistenţa, care nu mai văzuse niciodată scene reale în mişcare, proiectate pe un perete. Reprezentaţia publică a avut loc la data de 28 decembrie a aceluiaşi an la salonul indian al Grand Cafe din Paris, în prezenţa unui număr de 33 de spectatori, care au plătit pentru prima oară un bilet de intrare la cinema: un franc. Filmul s-a numit „Muncitori părăsind fabrica Lumière din Lyon” / „La Sortie des Usines Lumière à Lyon”. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Louis Lumière”, de  Georges Sadoul.
? Pe 22 martie 1943 ???? ??? ???????? ???????? „? ?????? ??????????̆”, ?????????? ? ???????? ?? ??????̧? ???? ?? ??? ???? ?????????, ?̂? ????? ??? ???? ?????????. În distribuţie: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, Florica Demion, George Demetru, Gheorghe Ciprian, Maria Maximilian, Iordănescu Bruno. Filmul alb-negru, cu o durată de 70 minute, a avut premiera la Cinema ARO. Filmul poate fi găsit și în biblioteca noastră, la secția Multimedia.
? Pe 22 martie 1963 ??? ??????? ????? ?̂? ????? ???????? ?????? ?? ????? „??????, ?????? ??”. Înregistrat la celebrul Abbey Road Studio într-o singură zi, în doar 12 ore, discul format din 14 piese a ajuns pe locul 1 în topul celor mai vândute albume din Marea Britanie, unde s-a menținut timp de 30 de săptămâni. Acesta nu a fost detronat decât de următorul album Beatles, „With the Beatles”. Realizarea discului „Please, Please Me” a costat doar 400 de lire sterline, echivalentul a 10.000 de lire sterline în zilele noastre, și s-a vândut în peste 18 milioane de copii.
✍️ Astăzi scriitoarea ????? ???? ?̂?̦? ????????̆ ???? ?? ???̦????. Născută pe 22 martie 1965 în satul Șarânga, comuna Pietroasele, Elena Radu este prima buzoiancă primită în Uniunea Scriitorilor din România (2003). Despre creațiile sale au vorbit în termeni elogioși oameni de cultură, precum dramaturgul Mircea Ghiţulescu şi criticul literar Laurenţiu Ulici, fost preşedinte al USR. Buzoianca este absolventă a Facultății de Drept și cetăţean de onoare al oraşului Buzău. În colecțiile bibliotecii noastre găsiți multe dintre volumele Elenei Radu: „Drumul vulpii”, „Impresia de fericire”, „Porţi spre eternitate”, „Umbre din Acropole”, „Despărţirea de amurguri” etc.