??̆ ?? ??????? ??…
Pe 3 februarie 1468 murea ?????? ????????? (n. 1398). Lui i se atribuie inventarea unui nou tip de presă tipografică ce folosea, pentru prima dată în Europa, litere mobile, crearea aliajului folosit pentru acest tip de matriţe şi realizarea unei întregi serii de cerneluri pe bază de uleiuri. Originea primelor prese ale lui Gutenberg este neclară, mai mulţi autori considerând presele sale iniţiale drept adaptări ale preselor mai vechi deja existente. Combinând aceste elemente într-un sistem de producţie, invenţia sa a permis tipărirea rapidă a materialelor scrise şi o explozie a informaţiei în Europa renascentistă. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „Gutenberg şi arta tiparului”, de Elisabeth Geck și „Gutenberg sau Marconi?”, de Neagu Udroiu.
Acum 132 de ani, pe 3 februarie 1890, ?? ????? ????????? ???̧????? ??? ???????̧?? ???? ??? ???????? ?????? „??̆?????” ?? ?. ?. ?????????. Din distribuţie făceau parte Aristizza Romanescu (Anca), Grigore Manolescu (cârciumarul Dragomir), Constantin Nottara (Ion). „Năpasta”, piesă pe care o puteți găsi și în colecțiile bibliotecii noastre, a fost primită cu răceală, iar cronicile, cele mai multe, au fost nefavorabile.
Tot astăzi se împlinesc 97 de ani de la nașterea actorului ?̧????? ????̆??????-???̆??? (d. 1996). Unul dintre cei mai importanți actori români de comedie, s-a născut la 3 februarie 1925 la Brăila în casa bunicilor materni, dintr-o relație de o noapte a mamei sale (infirmieră) cu un medic. Copilăria sa a fost mai puţin fericită, pentru că mama sa nu îi era tocmai apropiată, ba chiar se purta rău cu el. De la vârsta de 16 ani, a lucrat ca muncitor în port, salahor, apoi funcţionar. În anul 1947, a absolvit Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică „G. Cavadia”, apoi s-a angajat la teatru. Pentru că la teatrul din localitatea natală erau doi actori cu acelaşi nume – Ştefan Mihăilescu – şi, pentru că pe bunica lui o chema şi Brăila, şi-a luat şi acest nume, pentru a nu fi confundat. A interpretat de-a lungul carierei sale roluri memorabile pe scena teatrului și în filme, teatru radiofonic (peste 250 de piese), scenete și schițe în emisiuni de divertisment la televiziune, realizate de Alexandru Bocăneț, Tudor Vornicu, Dan Mihăescu ș.a. Rămâne memorabil rolul Bachus din filmul „Secretul lui Bachus”, în care joacă alături de Gheorghe Dinică și Emil Hossu.
La secția Multimedia a bibliotecii noastre găsiți mai multe filme cu Ştefan Mihăilescu-Brăila și DVD-ul cu „momente de aur” cu marele actor.
Tot într-o zi de 3 februarie, dar în 1941, se năștea actorul ?̧????? ???????? (d. 2008). S-a născut într-o fundătură din Bucureşti, în cartierul Rahova-Ferentari, şi nu şi-a negat niciodată originile. O figură cu totul specială, un actor cu aură şi geniu, despre care criticii spun că atunci când urca pe scenă modifica timpul, spaţiul şi ritmul vieţii, Ştefan Iordache şi-a descoperit târziu dorinţa de a face teatru. Întâi a fost medicina. La 16 ani, a dat la Medicină, dar a leşinat în sala de disecţie. Drumul lui era altul. După eşecul cu Facultatea de Medicină, a fugit de acasă şi a fost muncitor. Aşa a nimerit într-o brigadă artistică a unei cooperative, unde cineva i-a zis să dea la Teatru. A rămas pentru totdeauna în memoria publicului prin rolurile din „Hamlet“, „Richard al III-lea“, „Alex şi Morris“ sau „Barrymore“, dar şi pentru interpretarea memorabilă a personajului Victor Petrini din filmul „Cel mai iubit dintre pământeni“. Silviu Purcărete spunea că Ştefan Iordache a fost actorul care a lăsat câte o bucată din carnea lui în fiecare rol.
La secția Multimedia a bibliotecii noastre găsiți mai multe filme cu Ștefan Iordache („Înghițitorul de săbii”, „Glissando”, „Ștefan Luchian” etc), și CD-ul „Ștefan Iordache – poezie și muzică de colecție”.
În urmă cu 65 de ani, pe 3 februarie 1957, ?????? ?̧????? ???????? ??????̧ ??? ??????? ?̧? ????????? ?? ??????? ???????? ?? ?? ?? ?̂????????? ??? ??????̧?? ?? „???????? ?? ??????̧” (după ce un bărbat a venit în redacția ziarului Timpul și a vorbit despre revoluția din Ungaria). A fost eliberat la 5 februarie 1958. În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” puteți găsi o mare parte din volumele de versuri ale lui Ștefan Augustin Doinaș, printre care și volumul „Interiorul unui poem”, ce poartă dedicația autorului pentru Alex. Oproescu. De asemenea, deținem manuscrisul original al poemului „Orgoliosul alter-ego”, oferit bibliotecii de către regretatul Gheorghe Istrate.