Muzeul Județean Buzău invită buzoienii la vernisarea expoziției Fiii oamenilor mărturisitori ai Fiului Omului, care va avea loc joi, 20 aprilie 2017, ora 11.00, la sediul Colecției de Etnografie și Artă Populară Vergu – Mănăilă, str. Războieni, nr. 8, municipiul Buzău. Prin acest eveniment, Casa Vergu Mănăilă va fi redeschisă publicului.
Expoziția este realizată prin colaborarea dintre Muzeul Județean Buzău și Muzeul Episcopal al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și aduce în atenția publicului un patrimoniu valoros reprezentat de icoane, obiecte de cult liturgic, de artă sacră și de artă populară tradițională din Muntenia.
Exponatele (icoane, ușă împărătească, evanghelii, vestimentații arhierești, obiecte de cult liturgic, etc.) au fost organizate tematic, urmărind ilustrarea unor evenimente religioase precum: Patimile, Moartea şi Învierea lui Isus Hristos, precum și evenimentele din viața unor sfinți. Icoana este prezentată din punct de vedere cultic şi estetic, dar și ca mărturisire de credinţă, reliefându-se rolul pe care aceasta îl are în universul spiritual românesc. Sunt etalate de asemenea, obiecte de etnografie și artă populară, costume populare tradiționale și scoarțe, într-un dialog al datinilor, obiceiurilor și mentalităților țăranului român din Muntenia sfârșitului de secol XIX și de-a lungul secolului XX.
Expoziția va fi deschisă între 20 aprilie – 20 iunie 2017, la Colecția de Etnografie și Artă Populară Vergu – Mănăilă, cu sediul în str. Războieni, nr. 8, municipiul Buzău.
Programul de vizitare este următorul:
– MARȚI – DUMINICĂ:
între orele 09.00 – 17.00 (20 aprilie – 30 aprilie 2017)
între orele 10.00 – 18.00 (2 mai – 20 iunie 2017)
– Luni ÎNCHIS.
Casa Vergu – Mănăilă, cel mai vechi imobil din Buzău, a fost supusă în ultimele luni unei reabilitări complete, după patruzeci de ani de la ultima renovare mai importantă.
Conacul boieresc a aparținut familiei boierești Vergu. Numele casei e dat de cele două familii boiereşti, Vergu şi Mănăilă, ce s-au unit prin căsătorie. Familia Mănăilă era originară din Bălişoara, sat al comunei Costeşti, azi Budişteni. Mănăilă a fost mare căpitan şi avea strânse legături cu domnitorul Constantin Brâncoveanu. Nepoata lui Mănăilă, Maria, zisă şi Minculeasa, după numele soţului său, medelnicerul Mihail Mincu, ctitorul Bisericii Gârlaşi, a fondat în 1792 spitalul cu acelaşi nume, al treilea din ţară la vremea respectivă. Doamna Maria se recăsătoreşte în 1779 cu stolnicul Nicolae Vergu. Cei doi soţi au fost proprietarii conacului Vergu-Mănăilă, a cărui curte cuprindea străzile Războieni, Tudor Vladimirescu şi Independenţei.
Atestată documentar în 1794, clădirea a fost naționalizată în 1948, și a ajuns în paragină, fiind restaurată ulterior în perioada 1971—1974 pe vechea fundaţie, fiind păstrate toate elementele de arhitectură populară specifice zonei. Ca stil arhitectural, clădirea îmbină stilul vechi, popular, cu cel brâncovenesc.
Colecţia muzeală introduce vizitatorul în atmosfera specifică vieţii ţăranului român, de la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, prezintă ocupaţiile fundamentale ale ţăranilor români, creşterea animalelor, dar şi activităţi de cultivare a pământului: viticultură, precum şi sericicultură, pescuit şi vânătoare. Muzeul mai înfăţişează activităţile casnice, precum alimentaţie, prelucrarea fibrelor textile, confecţionarea îmbrăcămintei şi meşteşugurile populare tradiţionale, finisarea ţesăturilor, olărit, prelucrarea lemnului şi pietrărit.
Meşteşuguri de pe Valea Slănicului
Obiectele care se află la muzeu reprezintă întregul judeţ Buzău, în special de pe Valea Slănicului, din localităţile Mânzăleşti, Lopătari, Bisoca, Vaarlam, Mărgăriteşti, zone în care s-a păstrat mai bine meşteşugul de realizare a costumelor populare. De altfel, în aceste locuri sunt cele mai frumoase costume populare din zona etnografică a Munteniei.