Patru tineri speciali prin talentul lor au decis să sărbătorească Ziua Națională a Culturii prin crearea unui eveniment cultural deosebit, la Muzeul Județean din Buzău.
Răzvan Mihalcea, Alexandru Anghel, Mihaela Molina și Lavinia Lepădatu sunt cei patru tineri care și-au reunit talentele într-un prim proiect cultural care nu a rămas fără ecou printre buzoieni. Au adunat idei, meșteșug și multă muncă, într-o sală a Muzeului Județean, pe care au transformat-o în atelier de creație, timp de o lună de zile, din 3 noiembrie, până-n 3 decembrie.
Ideea ne-a venit la o bere. Ne-am propus să încercăm să integrăm diverse forme ale artei – fotografie, design, desen, pictură, într-o viață cotidiană – a declarat Mihaela Molina.
Totul a pornit de la o întâlnire amicală, iar în momentul în care unul dintre artiști mi-a expus ideea, am zis pur și simplu, extraordinar, o facem! Nu am stat nicio clipă pe gânduri, chiar dacă știam că avem mari probleme cu spațiile destinate acestor activități, deocamdată!Timpul mi-a dat dreptate, pentru că timp de 30 de zile, câte 3 ore pe zi, 4 zile pe săptămână au stat izolați de influențele externe și au realizat ceea ce vizitatorii vor putea să vadă în expoziția respectivă. Așa cum am spus-o și la vernisarea expoziției, au reușit să creeze o emoție, care sper eu că se va transforma într-un sentiment care ne va duce spre o atitudine mai bună legată de cultură,de valorile noastre culturale, de patriotism și mă bucur enorm de mult că această vernisare s-a produs de Ziua Culțurii.Acesta a fost și rolul stabilirii unei Zile Naționale a Culturii , aceea de a celebra, a cinsti și omagia ceea ce tinerii și nu numai creează ca valoare pentru această nație – a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Dr. Laurențiu Florin Grigoraș.
Prima chestiune pusă de EX- DIVID pe planul cultural local este aceea a acțiunii artistice și plastice independente de asociații sau entități artistice provinciale obișnuite. Cadrul formal al artistului plastic sau grupării artistice de oraș mic este, dacă există, filiala locală a uniunii artiștilor plastici. Acest cadru este de mult timp o scenă a tipicului plastic, a abordării nesurprinzătoare, al ramelor aurii și vernisajelor plictisitoare. Ca organizație cu filiale în practic toate orașele țării, entitatea u.a.p. are un numîr covârșitor de mic de evenimente interesante. Astfel încercăm să încurajăm asocierea liberă, în cadre de tranziție, a indivizilor dispuși să iasă din – ale lor- și să se regăsească în urma experienței plastice deschise.
Grupul EX-DIVID încearcă să își stabilească un program mai mult decât flexibil în ce privește abordarea, asocierea și reasocierea, căutând să facă salturi din spații instituționale adaptate ad-hoc, la spații private, de la spații închise la spații deschise, de la o formulă de componență la alta – consideră cunoscutul artist buzoian Răzvan Mihalcea.