Muzeul Județean Buzău: 9 mai – triplă semnificație istorică pentru România: Ziua Independenței, Ziua Victoriei puterilor aliate împotriva Germaniei naziste și Ziua Europei

de Stiri Buzau Media

? Proclamarea Independendenței României a avut loc la 9/21 mai 1877, în contextul războiului româno-ruso-turc, când Mihail Kogălniceanu, ministru de Externe, răspunzând unor interpelări, a declarat: „În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem  naţiune de sine stătătoare”. În aceeaşi zi, Independența era proclamatăşi la Senat, concomitent cu aprobarea proiectului de lege prin care tributul anual de 914.000 lei, datorat Imperiului Otoman, era anulat, urmând a fi alocat înzestrării armatei române.
? Pe data de 9 mai 1945, generalul german Alfred Jodl, generalul-maior Ivan Susloparov, din partea Uniunii Sovietice, și Bedell Smith, reprezentantul SUA, semnează actul de capitulare a Germaniei naziste, eveniment ce marchează finalul, în Europa, a celui de-al Doilea Război Mondial, conflict care a generat în jur 60 de milioane de morți, din care două treimi au fost civili.

? La cinci ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, în cadrul unui discurs ţinut la Paris, propunea ca producţia de cărbune şi oţel să fie supusă unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel cantitatea de armament produsă şi a se evita posibilitatea unui nou conflict în Europa. Astfel, la 9 mai 1950, se punea piatra de temelie a Uniunii Europene.

Știri despre: