Statueta plată de os de la Sudiţi, de numai 6,5 cm înălțime, exponatul lunii august la Muzeul Județean

de Stiri Buzau Media

StatuetaSuditiÎn cursul cercetărilor arheologice efectuate în 1970 la Sudiţi, într-o aşezare eneolitică a fost descoperită o mică statuetă, care măsoară 6,5 cm înălţime.

Realizată dintr-o placă de os, prin tăiere şi şlefuire, piesa înfăţişează o siluetă umană schematizată. Picioarele sunt separate, uşor flexate în dreptul genunchilor. Braţele sunt redate prin proeminenţe laterale rectangulare, perforate. Unul dintre acestea şi capul – care era, cel mai probabil, de formă hexagonală – sunt rupte din vechime. Faţa anterioară este mai bogat împodobită decât cea posterioară, prin incizii – linii şi şiruri de puncte, marcând genunchii, triunghiul pubian, ombilicul şi umerii.

Obiecte similare, care datează din mileniul al V-lea î.Hr., au fost descoperite pe teritoriul României (în Muntenia şi Dobrogea) şi în nordul Bulgariei, fiind creaţii originale ale mediului cultural Gumelniţa.
Dintre diversele ipoteze emise de către specialişti referitor la semnificaţia statuetelor plate de os, cea mai bine receptată este cea care vede în respectivele piese reprezentări ale unor divinităţi, probabil în legătură cu un cult al fertilităţii, al regenerării sau al morţii. În ceea ce priveşte semnificaţia decorului întâlnit pe statuete, acesta este văzut ca având valenţe simbolice sau ca mijloc de expresie redând elemente concrete (precum tatuajul sau veşmintele).
 
Probabil purtată odată ca pandantiv, statueta plată de os de la Sudiţi constituie un mic fragment din mozaicul arheologic pe baza căruia încercăm să reconstituim viaţa unei comunităţi preistorice„, Dr. Roxana Munteanu, cercetător.