Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”:
Tiparul pentru caș a intrat în colecția Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă în anul 1989 și provine din localitatea Colți, județul Buzău.
Cele două piese din lemn ale tiparului pentru caș sunt decorate pe laturile interioare cu motive decorative realizate prin excizare. Piesa principală a tiparului este dominată de motivul crucii. Conturul crucii este dublat de o linie în zig-zag, iar pe margini este prezent un chenar dreptunghiular, dublu, format din șiruri de denticuli. Decorul piesei secundare este împărțit în trei registre, marcate de repetiția motivului geometric al triunghiului. Triunghiurile sunt dispuse în așa fel încât duc la formarea de cruci cu laturile egale. Pe margini, de jur-împrejurul motivelor ornamentale, pot fi observate chenare duble. Acestea din urmă sunt realizate din linii în zig-zag, formulă ornamentală recurentă în arta tradițională românească. Toate motivele decorative utilizate la tiparele pentru caș aveau semnificații aparte în lumea rurală. De exemplu, crucea, un motiv ornamental din sfera religioasă, era frecvent întâlnită în ornamentica tiparelor pentru caș, iar obiceiul de a însemna alimentele cu semnul crucii era practicat intensiv în cultura tradițională românească. Semnul crucii era o mărturie a credinței în Dumnezeu și avea rol de protecție împotriva răului. În mentalitatea tradițională exista ideea că femeile care fac vrăji pot lua laptele (mana) oilor și a vacilor. Pentru a împiedica acest lucru, în ziua de Sfântul M. Mc. Gheorghe, ciobanii duceau caș dulce la biserică pentru a fi sfințit.
În zona etnografică a Buzăului, tiparele pentru caș erau utilizate, în general, acolo unde era practicat păstoritul și sunt asemănătoare cu tiparele din zona etnografică a Vrancei, celebră pentru cultura pastorală.
În ceea ce privește metoda de preparare a cașului, în zona de nord a Munteniei, cașul era frământat cu mâna și cu răvarul. Pasta astfel obținută era modelată în tipare și lăsată la întărit. Următoarele etape constau în: introducerea în saramură, uscarea și afumarea timp de câteva zile. Această metodă de preparare a cașului modelat în tiparele pentru caș era asemănătoare cu metoda obținerii cașcavalului de Penteleu.