Trei săptămâni de vis

de Stiri Buzau Media
george_enescu11

george_enescu11 Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” s-a deschis cu „Rapsodia Română Nr. 1”, de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, formată din cei mai valoroşi tineri muzicieni din România, sub bagheta dirijorului Kristjan Järvi, renumit în întreaga lume pentru repertoriul transcultural.

În continuare, programul serii a inclus-o pe violnista Sarah Chang, despre care The New York Times a scris că „talentul ei este la un nivel atât de înalt, încât nu ne rămâne decât să îl venerăm”, pentru a interpreta „Concertul pentru Vioară”, de Jean Sibelius, chiar în anul în care se sărbătoresc 150 de ani de la naşterea compozitorului finlandez. După care, a urmat celebra „Carmina Burana”, de Carl Orff, avându-l în distribuţie pe unul dintre cei mai bine cotaţi contratenori ai momentului, Max Emanuel Cenčić.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” are loc între 30 august şi 20 septembrie, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Astfel, publicul va putea urmări reprezentaţiile unora dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial în acest moment: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena şi London Symphony Orchestra, aceasta urmând să concerteze sub bagheta cunoscutului dirijor român Ion Marin şi cu participarea fraţilor Renaud Capuçon (vioară) şi Gautier Capuçon (violoncel).

Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români vor fi prezenţi la Festivalului „George Enescu” 2015, considerat a fi cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România şi cel mai puternic promotor al creaţiei şi valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu. Vor avea loc peste 70 de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber, timp de 22 de zile.

Premiera absolută este prezenţa în Festivalul Enescu şi în România, după 15 ani de discuţii, a Orchestrei Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle O altă orchestră americană de prestigiu vine în premieră în Festival – San Francisco Symphony.

Cea mai bine cotată violonistă la nivel internaţional, Anne-Sophie Mutter, va concerta, de asemenea, în premieră în Festival. Revin Israel Philharmonic Orchestra, care îl va avea la pupitru pe dirijorul Zubin Mehta şi pianiştii Murray Perahia, Fazil Say, Elisabeth Leonskaja, Christian Zacharias, Yuja Wang şi Maria-João Pires.

Av. Roxana Constantinescu

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns