Un monument istoric al Buzăului a intrat în reabilitare

de Stiri Buzau Media

 

biserica-2-300x225Bisericuţa din Crâng a intrat în renovare. De curând s-a obţinut o hotărâre judecătorească prin care a intrat în proprietatea parohiei „Sfânta Parascheva” şi au fost demarate lucrările de reabilitare.

Bisericuţa nu are fundaţie, este construită din cărămidă şi are nevoie de lucrări costisitoare de consolidare şi de refacere.

Monument istoric, bisericuța din Crâng este, de mai mulți ani, într-un amplu proces de degradare. Fațada lăcașului de cult s-a umflat din cauza umezelii, iar tencuiala a căzut. Imaginea era una dezolantă pentru turiști și pentru enoriașii care veneau să se roage aici. Mult timp, bisericuța a fost închisă. Preotul paroh a făcut demersuri pentru ca bisericuța să fie prinsă într-un program de reabilitare și actele necesare demarării lucrărilor au venit de curând. Lucrările de reabilitare vor dura câteva luni.

Despre bisericuța aflată la intrarea în Parcul Crîng din Buzău se spun mai multe povești. Se pare că în anul 1867 Buzăul a fost lovit de o secetă cumplită. Atunci credincioșii au luat hotărârea să aducă moaștele Sfintei Filofteia tocmai de la Curtea de Argeș pentru a face cerul să plângă peste pământul pârjolit.
În momentul transportării raclei, în acest loc a început sa plouă. În amintirea acestui eveniment a fost ridicată o troiță, apoi în anul 1922 lăcașul de cult.
Biserica poartă hramul Sfânta Filofteia.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns