Ziua de 11 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

  • În urmă cu 146 de ani, pe 11 octombrie 1875, se năștea poetul ?̦????? ???????? ????? (d. 1913). Iosif a fost un mare cântăreț al satului românesc deși se născuse la oraș, în Brașov și studiase la Sibiu. Pe Șt. O. Iosif M. Zaciu îl consideră „o punte lirică între universul poeziei lui George Coșbuc și universul poeziei lui Octavian Goga”. În ceea ce privește viața poetului, aceasta este marcată de o poveste tragică desprinsă parcă din filme. Prietenia lui cu poetul Dimitrie Anghel s-a sfârșit tragic. Soția lui Iosif, scriitoarea Natalia Anghel, l-a părăsit pentru cel mai bun prieten al său, Dimitrie Anghel. Pierzând-o pe femeia care i-a inspirat majoritatea versurilor şi pe care o diviniza, înşelat de cel mai bun prieten, poetul n-a putut suporta şocul și a murit în urma unei congestii cerebrale. După doar trei ani, în 1914, într-o criză de gelozie, Anghel o împușcă pe Natalia după care își trage un glonț în piept. Dimitrie Anghel moare de septicemie, iar Natalia supraviețuiește și mai trăiește 50 de ani.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți mai multe volume semnate Ștefan Octavian Iosif: „Înşiră-te, mărgăritare”, „Poezii”, „Versuri originale şi tălmăciri”, „Cântec sfânt” etc.
  •  

    Tot într-o zi de 11 octombrie, dar în 1911, se năștea, la Saschiz, județul Mureș, tenorul ??? ??????, unul din cei mai mari artişti ai operetei româneşti (d. 1981). Absolvent al Academiei de Muzică din Cluj, unde l-a avut profesor de canto pe Ion Crișan. Debutează în anul 1934, la Opera Română din Cluj; peste câțiva ani îl găsim la București, la Teatrul de Operetă și Revistă „Alhambra”. Se remarcă în roluri de june-prim, în spectacole de operetă. Din 1950 este angajat ca prim-solist al Teatrului de Stat de Operetă, al cărui director devine în 1963. În cariera sa a jucat în peste 5.000 de spectacole. Astăzi, Teatrul Național de Operetă îi poartă numele.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Opereta, dragostea mea – Ion Dacian”, de Harry Negrin.

  •  

    Pe 11 octombrie 1913 intra în vigoare ?????? ?????????? ???? ???????? ????????̧?? ??????????????? ?̂? ????̂???, ??? ?̧? ???? ?̧? ?̂? ?? ??????̧?? ????? ???̧??? ????????. Primul permis a fost emis după ce „Regulamentul pentru circulaţiunea autovehiculelor” a fost publicat în Monitorul Oficial din 1913. Era o hârtie lipită pe o pânză subţire, colorată în roşu, galben şi albastru. Prefectura de Poliţie Bucureşti a venit cu ideea de a reglementa circulaţia din cauza creşterii numărului de maşini. Se întâmpla în 1907, când în Capitală erau 138 de autoturisme. Tot atunci au fost gândite şi primele probe ale examenului, iar cei admişi erau înregistraţi într-un registru. Exista o probă de viteză pe un traseu stabilit, care era întreruptă pe neaşteptate de examinator.

  •  

    Tot într-o zi de 11 octombrie, dar în 1929, se năștea, la Oituz, actrița ???? ????????? (d. 2017). A fost numită ”marea doamnă a teatrului românesc” pentru toată activitatea din teatru, film și academică; a îmbogăţit lumea teatrului şi a cinematografiei din România, interpretând magistral roluri între care se numără Vitoria Lipan din „Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, şi mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970. În același timp, rămâne în memoria a generaţii întregi de actori, pe care i-a format în anii în care a fost profesor universitar. Olga Tudorache a fost căsătorită cu actorul Cristea Avram, un actor recunoscut pentru rolurile de june-prim. Căsătoria lor a durat doar 6 ani, apoi Cristea Avram s-a îndrăgostit de o mare vedetă internațională, franțuzoiaca Marina Vlady, venită în România pentru a filma în coproducția româno-franceză „Steaua fără nume” (1966). Avram a părăsit țara și pe Olga Tudorache pentru noua sa dragoste, însă povestea lor de iubire nu a durat prea mult. La rândul său, Avram a fost părăsit, apoi s-a mutat din Franța, în Italia, unde a murit în 1989.

  •  

    Pe 11 octombrie 1938, se năștea, la Dorohoi, regizorul ??? ???̦?. Unul dintre cei mai importanți regizori români, Pița a realizat o serie de filme de referinţă, apreciate de public, fiind de menţionat “Nunta de piatră”, “Tănase Scatiu”, “Profetul, aurul şi ardelenii”, “Pruncul, petrolul şi ardelenii” ori “Faleze de nisip”. Filmele sale au fost remarcate şi la festivalurile internaţionale de gen, în anul 1986, „Pas în doi” primind „Ursul de Argint” la Festivalul Internațional de la Berlin, iar în 1992, „Hotel de lux” obţinând „Leul de Argint” la prestigiosul Festival de Film de la Veneția.
    În colecțiile Bibliotecii „V. Voiculescu” găsiți volumul „Cinema, cinema, cinema… : dialoguri cu Dan Piţa”, de Titus Vîjeu.

  •  

    Tot astăzi se împlinesc 53 de ani de la data de 11 octombrie 1968, când NASA lansa ?????? ?, ????? ??????? ????̦????̆ ?? ?????????̦? ?? ????.

     

 

Știri despre: , ,