Ziua de 13 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

 • În urmă cu 229 de ani, pe 13 octombrie 1792, ?????? ?????????? ????? ?????? ?? ??????? ? „????? ????” (White House), sediul administraţiei prezidenţiale a Statelor Unite ale Americii şi reşedinţa oficială a preşedinţilor americani. Într-un jurnal păstrat de către comisarul pentru construcții scrie că fundațiile au fost săpate chiar de sclavi, majoritatea celorlalte lucrări fiind făcute de către imigranți irlandezi și italieni, mulți încă fără cetățenie. Perioada inițială de construcție a fost de opt ani, cu un cost echivalent astăzi cu 2,4 milioane dolari.
 •  

  Tot într-o zi de 13 octombrie, dar în anul 1858, se năștea, la Ploiești, omul politic ???? ??????? (d. 1922). Unul dintre marii oameni de stat ai României, supranumit „politicianul gură de aur”, Take Ionescu este una dintre cele mai importante figuri ale evenimentelor care au dus la Marea Unire din 1918. Om politic, ziarist şi strălucit avocat, prim-ministru al României în perioada 1921-1922, Ionescu n-a făcut politică, ci a scris istorie. A fost primul om politic al României care, fără avere, fără relaţii, fără susţinere, a reuşit să creeze un partid de opoziţie (Partidul Conservator Democrat). În plină ascensiune politică, a murit în urma unui accident stupid: infecţie din cauza unei porţii de stridii consumate la un restaurant din Italia. La moartea lui Take Ionescu, deşi acesta i-a fost înverşunat opozant, Carol I avea să spună despre politician că a reprezentat „omul cel mai inteligent din timpul domniei mele”.
  În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți, pe lângă cărți semnate de Take Ionescu („Originile războiului”, „Amintiri. Discursuri pentru România Mare”), mai multe volume monografice: „Take Ionescu”, de Constantin Xeni; „Take Ionescu: viaţa şi opera sa”, de Romulus Seişanu; „Take Ionescu”, de D. Iancovici.

 •  

  Astăzi se împlinesc 137 de ani de la data la care (13 octombrie 1884), ?̂? ?????? ?????????̧?? ????????̧?????? ?? ?????????? ?? ?? ?????????? ?? ????̆?? ??, ?̂?????̂?? ?? ?? ???????̆ ????̆, ???????????? ?????????? ?? ?? ????????? ??̆ ??? ?????? „???????????? ????”, adică punctul zero al timpului de referinţă pentru definirea fusurilor orare.

 •  

  Pe 13 octombrie 1921 se năștea, în Monsummano (Italia), actorul şi şansonetistul francez ???? ??????? (m. 1991). A fost adorat de francezi, fiind considerat regele music hall-ului anilor ’50. Provenea din clasele de jos, fiul unor italieni săraci, refugiați în Franța în anii 30 de teama fasciștilor lui Mussolini. La 11 ani întrerupe școala și intră într-o fabrica la Marsilia, unde lucrează ca să ducă bani acasă. Tot ce învață în acești ani sunt doar lecțiile de la cursurile de dans pe care le urmează. Needucat, cu ceva de șofer de camion, un proletar cu ambiția de a-si depăși condiția, Montand avea să devină un adevărat star internațional. Seducător prin definiție, a avut relații cu mai multe femei celebre, precum Edith Piaf, Simone Signoret, Marylin Monroe etc. Pe 20 februarie 1957, actorul și cântărețul francez (membru al partidului comunist), ajungea la București împreună cu soția sa, faimoasa actriță Simone Signoret. Yves Montand a susținut două recitaluri la Sala Sporturilor Floreasca și, în tradiția vizitelor organizate de autoritățile comuniste, vedeta a făcut și o vizită de lucru la Fabrica de confecții „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, unde s-a întreținut cu angajații și a susținut un mic recital în sala de festivități. Concertul lui Yves Montand a constituit prima transmisie din exteriorul studiourilor Televiziunii Române, care începuse să emită experimental în 1956.
  În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Cu inima plină de soare! Amintiri culese de Jean Denys”, de Yves Montand.

 •  

  Tot astăzi se împlinesc 6 ani de când artistul american ??? ????? ??̂?̧???? ??????? ????? ?????? ??????????̆, „pentru crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”.

 

 

Știri despre: , ,