Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:
??̆ ?? ??????? ??…
- Pe 14 decembrie 1503 se năștea la Saint Rémy de Provence, Franţa, ?????? ???????????, cel supranumit „Magul din Salonul regal”, cel mai cunoscut și controversat prevestitor din istorie. Medic, farmacist şi cabalist francez, Nostradamus a devenit foarte popular în întreaga lume datorită aurei de mare prevestitor al tuturor evenimentelor importante ale lumii, însă mulţi specialişti l-au considerat, de-a lungul timpului doar un abil şarlatan. Profeţiile lui Nostradamus, scrise acum aproximativ 500 de ani, fac şi astăzi înconjurul lumii. Vehement contestate de către Biserica Romano-Catolică sau oamenii simpli, prezicerile sale erau oarecum criptate, sub forma unor catrene, într-un limbaj obscur, într-o franceză deseori arhaică, pigmentată cu numeroase cuvinte şi expresii din greacă, spaniolă, ebraică, latină şi italiană. Ocultistul a devenit atât de faimos încât a atras atenţia Caterinei de Medici, soţia regelui Henric al II-lea al Franţei. Dincolo de astrologie şi profeţii, Nostradamus a avut o viaţă aventuroasă, marcată de călătorii îndelungate, experienţe extrasenzoriale, fuga de Inchiziţie, dar şi de o carieră medicală excepţională, dar pe nedrept puţin amintită. Conform celor care afirmă că au „decriptat” prezicerile sale, Nostradamus ar fi anticipat evenimente din timpul domniei lui Napoleon, Al Doilea Război Mondial, existenţa lui Hitler şi în general a marilor dictatori din istorie, ba chiar şi atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, la care ar fi făcut referire prin expresiile „cerul în flăcări”, „noul oraş”, „trăznet uriaş” ori „doi fraţi răpuşi”.
În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele: „Profeţiile lui Nostradamus”, de Andrea Hall; „Nostradamus şi sfârşitul lumii (Monografie romanţată)”, de Nicolae Stoie; „Magul: Romanul lui Nostradamus”, de Valerio Evangelisti; „Nostradamus, profet al lumii moderne”, de Vlaicu Ionescu; „Nostradamus, regele întunericului”, de Michel Zevaco. - Tot într-o zi de 14 decembrie, dar în anul 1911, ???????????? ????????? ????? ???????? (????-????) ???????, ?̂? ????????̆, ????? ???, însoţit de patru camarazi, în sănii trase de câini.
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cărțile „Roald Amundsen”, de A.Iacovle;
„Roald Amundsen: sa vie et ses expéditions”, de Jan Östby și „Roald Amundsen, primul om care a ajuns la Polul Sud”, de Milo J Krmpotić și Wuji House. - Pe 14 decembrie 1916 avea loc la Iaşi ???????? ???? ???????? ?̂???? ?̂???????????̧? ?? ?????????? ????̂? ?̧? ??? ??????? ????????????? ?? ??????? ? ?????????? ??̆???? ???̧?????? ? ????̂???? (a cărui valoare în aur efectiv era de 314.580.456,84 lei aur, la care se adăugau 7.000.000 lei aur reprezentând valoarea bijuteriilor regale). Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia țaristă în timpul Primului Război Mondial cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național. După Marea Revoluție din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști sub conducerea lui Lenin, proaspăt instalata putere sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea acestuia. Acesta a fost parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia.
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumele „Tezaurul român de la Moscova”, de Mihail Gr. Romaşcanu și „Tezaurul României de la Moscova: inventarul unei istorii de o sută de ani”, de Marian Voicu. - Tot într-o zi de 14 decembrie, dar în 1918, se năștea la Filipești, Bacău, ???? ???????, considerat „un titan al scenei românești”. Maestru al teatrului românesc, a cărui longevitate artistică (aproape 80 de ani) a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale, ocupând, de asemenea, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990. Beligan a fost unul dintre cei mai mari actori de film, teatru şi televiziune din România, cu peste o sută de roluri în teatru, cinematografie și televiziune. Discipol al actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu, a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile, roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei românești şi universale.
Pe lângă înregistrările cu mari spectacole ale lui Radu Beligan, în colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți trei cărți cu caracter autobiografic ale marelui actor: „Între acte”, „Pretexte şi subtexte” și „Luni, marţi, miercuri… : Însemnări”. - Pe 14 decembrie 1932, se năștea la Mălini, Suceava, ?̂?? ???????? ??????? (prenumele la botez, Gavril), arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei (din iulie 1982). În anul 1961 a fost licențiat în Teologie la Academia Teologică din Sofia, a studiat teologia la București și Moscova. Între 1965-1971 a fost profesor și director la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț. Între 1971-1975 a fost starețul Mănăstirii Neamț, iar în data de 9 noiembrie 1975 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului și Dunării de Jos. În anul 1981 a fost ales ca episcop al Episcopiei Buzăului, devenind arhiepiscop după ridicarea episcopiei în anul 2009 la rangul de Arhiepiscopie a Buzăului și Vrancei.
Alături de numeroase cărți semnate de fostul arhiepiscop, în colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul aniversar „Episcopul Epifanie – 70 de ani”, de Costică Panaite. - Tot într-o zi de 14 decembrie, dar în anul 1946, se năștea la București ???? ?????????, considerată una dintre cele mai bune voci de jazz pe care le-a dat vreodată România. Cariera Aurei Urziceanu reprezintă o îmbinare variată de genuri muzicale: de la pop la folclor, de la muzica clasică la jazz, inclusiv concerte şi show-uri de televiziune. A susţinut turnee în S.U.A, Brazilia, Japonia, Australia si Europa, oferind concerte în compania unor mari muzicieni şi instrumentişti americani precum Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Silver, Clark Terry, Stan Gets. Despre Aura Urziceanu, jazzologul și interpretul Mihai Berindei spune că este o „cântăreață autentică de jazz de clasă internațională”.