Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău
??̆ ?? ??????? ??…
Pe 14 septembrie 1778 se năștea la Țigănești, Galați, ???????? ??????? (d. 1849), unul dintre cei mai reprezentativi poeţi lirici ai perioadei de început a literaturii române. Descendent dintr-o familie boierească fanariotă, a ocupat înalte funcții dregătorești în Principatul Moldovei. A fost educat de către un refugiat francez. A studiat ingineria, limbile clasice, greaca modernă, turca și franceza. Opera sa nu a fost prețuită de nimeni până la George Călinescu, Ibrăileanu și Iorga bătîndu-și joc de poeziile lui, pe care le citau ca exemple de dulcegării penibile. Mare boier și mare proprietar, Conachi a fost figură contradictorie în epocă pentru că pleda pentru luminarea poporului, făcând un proiect de reformă a învățământului în Moldova pe principiul „studiul trebuie să aibă un scop moral”. A luat parte la redactarea Regulamentului Organic, formulând unele articole care aveau în vedere unirea Principatelor.
Tot astăzi se împlinesc 97 de ani (1924) de când a apărut ?????? ????̆? ?? „??????? ???????????”. La momentul apariţiei era prima publicaţie de sport care circula în spaţiul românesc şi a treia din Europa, după „La Gazzetta dello Sport” (Italia) şi „Nemzeti Sport” (Ungaria).
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți colecția de ziare Gazeta Sporturilor (de după 1990) și volumul „Presa sportivă din România 1864-1997”, de Nicolae Postolache.
Pe 14 septembrie 1928 ??? ??????????̆ ?̧? ?????̧???̆ ?????? ??????? ???????? ?? ?? ??????? ????????, monument istoric construit între anii 1926-1928, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. În 2014, Crucea Eroilor de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor fiind cea mai înaltă cruce din lume (39,30 m), amplasată pe un vârf montan. Conform unei legende, monumentul de pe Caraiman a fost realizat datorită unui vis pe care l-ar fi avut Regina Maria, în care a văzut Munții Bucegi „stropiți cu sângele eroilor”.
Găsiți în colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” volumul „Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman”, de Paul Adrian Cristescu.
Pe 14 septembrie 1940, printr-un decret regal, ????̂??? ??? ??????????̆ „???? ???̧?????-????????”. Generalul Ion Antonescu devenea Conducător al Statului, iar Horia Sima, comandantul Legiunii Arhanghelul Mihail (cunoscută și sub denumirea de Mișcarea Legionară sau Garda de Fier), a fost numit vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri. A fost interzisă orice activitate politică în afară de cea a Mişcării Legionare şi a grupului etnic german. La 14 februarie 1941 „statul naţional-legionar” a fost abrogat în mod oficial, instaurându-se dictatura militară a generalului Ion Antonescu.
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „Era libertăţii – statul Naţional Legionar, pagini din istoria Gărzii de Fier”, de Horia Sima.