Ziua de 15 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

  • În urmă cu 177 de ani, pe 15 octombrie 1844, se năștea, la Weimar, Germania, ????????? ????????? (d. 1900), unul dintre cei mai importanți filosofi europeni al secolului al XIX-lea, care a exercitat o influență remarcabilă, adesea controversată, asupra gândirii filosofice a generațiilor ce i-au urmat. A studiat filosofia la Universitatea din Leipzig, unde s-a remarcat ca student sclipitor. La numai 24 de ani este numit profesor de filologie clasică la Universitatea din Basel. Din cauza unei maladii psihosomatice recurente, Nietzsche este nevoit să abandoneze catedra, după care, timp de zece ani, încearcă să-şi recupereze sănătatea în staţiuni balneare din Elveţia, Italia şi Franţa. În ianuarie 1889 suferă un colaps mintal, în urma căruia nu avea să-şi mai revină complet niciodată. Până 1897 este îngrijit de mama sa, apoi, până în ziua morţii, 25 august 1900, se află sub îngrijirea surorii sale, Elisabeth.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți mai multe volume semnate de marele filosof („Aşa grăit-a Zarathustra”, „Die Geburt der Tragödie”, „Cazul Wagner”, „Aforisme”, Ştiinţa voioasă”, „Genealogia moralei”, „Amurgul idolilor”, „Poezii” etc.) și cărți cu caraceter monografic: „Friedrich Nietzsche”, de Josef Hofmiller, și „Friedrich Nietzsche – Un luptător împotriva epocii sale”, de Rudolf Steiner.
  • Tot într-o zi de 15 octombrie, dar în 1874, se năștea, la Campulung Muscel, medicul ?????????? ?. ?????? (d. 1969), întemeietorul şcolii româneşti de endocrinologie; unul dintre protagoniştii endocrinologiei mondiale. A lucrat atât ca medic (fiind, printre altele, director al spitalului Socola din Iași, al Institutului pentru bolile nervoase, mintale și endocrinologice din București, al Institutului de Endocrinologie și al Institutului de Geriatrie, cât și ca profesor universitar de neurologie și psihiatrie la Facultatea de Medicină din Iași și de clinică endocrinologică la Facultatea de Medicină din București. Simpatizant al ideologiei socialiste, a devenit membru al PCR în 1921, iar după venirea comuniștilor la putere, a fost membru al Marii Adunări Naționale și președinte al prezidiului acesteia.
    În colecțiile bibliotecii noastre se găsesc lucrările lui Constantin Parhon, „Directive Generale cu privire la examenul bolnavului în neurologie, psihiatrie şi endocrinologie” și „Opere alese”, alături de cartea „Constantin I. Parhon”, de Constanţa Parhon-Ştefănescu.
  • Pe 15 octombrie 1908, se năștea, la Corabia, ??????̧? ????̂???̆ ???? ????́?? (Paula Iliescu, d. 1993), stabilită în Statele Unite ale Americii și considerată „??? ??? ???? ??????̦?̆ ??? ??? ???????? ????”. În anii ’20 joacă în cateva filme turnate la Paris, însă succesul vine odată cu filmul „Paramount on Parade”, unde joacă în rol principal alături de Ion Iancovescu. Din acest moment i se deschid porțile Hollywood-ului, devenind una dintre primele sex symbol-uri ale cinematografiei americane. Se retrage din cinematografie în anul 1938. Se căsătorește cu Charles H. Greiner pe care îl cunoscuse prin intermediul iubitului său de la acea dată, nimeni altul decât Constantin Brâncuși.
  • Tot într-o zi de 15 octombrie, dar în 1917, era împuşcată mortal dansatoarea şi curtezana ???? ???? (n. 1876), acuzată de spionaj în favoarea Germaniei. Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de scenă Mata Hari, a fost o cunoscută dansatoare exotică olandeză, dar istoria o consemnează ca fiind ??? ??? ???? ???????̆ ? ??????????. A făcut-o ca dublu agent secret, atât în serviciul Franţei, cât şi al Germaniei, în timpul Primului Război Mondial. După un mariaj nefericit început la 18 ani, se hotărăște să devină dansatoare la Paris. După niște ani, va mărturisi unui prieten bun, pictorului Piet van der Hem: „Nu am știut să dansez cum trebuie niciodată. Oamenii veneau pentru că eram prima femeie care avusese îndrăzneala să se arate goală în public”. Regina unei Belle Époque care a fascinat ani de-a rândul, Mata Hari a trăit în epoca rochiilor elegante, cu decolteuri generoase, unde se respecta triada: joben, melon, chipiu. A fost executată pe de un pluton format din 12 soldaţi. La execuţie a luat parte şi Henry Weles, corespondentul International News Service, care în cronica pe care a scris-o menţionează că Mata Hari a refuzat să poarte banderola neagră la ochi. Acesta a povestit că purta o haină lungă de catifea, de sub care se vedeau ciorapii negri fini şi pantofii eleganţi cu toc.ÂGăsiți în colecțiile bibliotecii noastre volumele „Mata Hari”, de Sam Waagenaar, „Mata Hari: femeia fatală”, de Pat Shipman, alături de filmul „Mata Hari” din 1932 și documentarul cu același nume din colecția „Personalităţi care au marcat istoria lumii”.
  • Tot astăzi se împlinesc 99 de ani de la data de 15 octombrie 1922, când ?? ???? ?̂????????̧?, ?? ???? ?????, ?????? ????????? ?̂??????????? ?̧? ?????? ????? ????? ???????? ?? ????̂???? ????. Cei doi deveniseră rege şi regină în octombrie 1916, când s-a stins regele Carol I.
  • În urmă cu doi ani, pe 15 octombrie 2019, înceta din viață actrița ?????? ?????????? (n. 1929). Pentru rolurile de succes pe care le-a interpretat de-a lungul importantei sale cariere artistice, a fost supranumită „Doamna comediei româneşti”, lăsând în urmă momente memorabile de cultură profundă care i-au adus dragostea necondiţionată a publicului. A realizat peste 1.500 de roluri memorabile în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune şi film, printre care se numără cel al Anetei Duduleanu din „Cuibul de viespi”, în regia lui Horea Popescu, Chiriţa din „Chiriţa în provincie”, în regia lui Alexandru Dabija, Isoscel din „Liceenii”, în regia lui Nicolae Corjos.
    La secția Multimedia a Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți mai multe filme cu marea actriță: „Cuibul de viespi”, „Extemporal la dirigenție”, seria „Liceenii”, „Nunta mută” și „Sfântul Mitică Blajinul”.
  • Ziua de 15 octombrie marchează la nivel mondial Ziua Internaţională a Nevăzătorilor (denumită şi „Ziua bastonului alb”), Ziua Mondială a Femeii din Mediul Rural și Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini.

 

Știri despre: , ,