Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău
??̆ ?? ??????? ??…
Pe 2 septembrie 1666, capitala Angliei era lovită de un dezastru de proporții, rămas în istorie drept ?????? ???????? ??? ??????. Pornit dintr-o brutărie, incendiul devastator a durat patru zile și a „măturat” orașul: majoritatea clădirilor au fost transformate în scrum și aproape 90% dintre locuitori au rămas fără case. Oficial, doar patru persoane au murit, dar în jurnalul scriitorului John Evelyn se face referire la mirosul îngrozitor cauzat de corpurile în putrefacție, și se presupune că aproximativ 100.000 de persoane și-au pierdut viața.
Tot într-o zi de 2 septembrie, dar în anul 1943, ???????̆????? ???????? ????̂?, ?????̦???? ??? ?????????, ?? ?̂???̂???? ?̂? ???????? ?? ??̈????-?? ????? ?????? pentru reconfirmarea alianței dintre cele două țări.
Despre relația dintre cei doi puteți afla mai multe din colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău, din volumele „Stalin, Hitler, Antonescu”, de Gheorghe Buzatu și George Rotaru, și „Antonescu – Hitler; Corespondenţă şi întâlniri inedite: 1940-1944”, de Vasile Arimia, Ştefan Lache și Ion Ardeleanu.
Doi ani mai târziu, pe 2 septembrie 1945, ??????? ????? ????? ?? ?????????? ????????̧??????̆, ceea ce a însemnat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Pe 2 septembrie 2002 înceta din viaţă scriitoare de romane poliţiste ?????? ????-????̦?????? (n. 1939). Supranumită „Agatha Christie a României”, autoarea a scris cele mai fascinante aventuri poliţiste ale literaturii române, avându-i modele pe Edgar Wallace, Georges Simenon, Karl May, iar dintre autorii români, pe Theodor Constantin şi Haralamb Zincă. Scriitoarea a fost exmatriculată din Facultatea de Drept a Universității din București, în 1956, și arestată sub acuzația de solidarizare cu susținătorii revoltei anticomuniste din Budapesta.
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe volume ale cunoscutei scriitoare: „Anonima de miercuri”, „Cianură pentru un surâs”, „Ştafeta”, „Coşmar”, „320 de pisici negre”, „A înflorit liliacul”.
Tot pe 2 septembrie, dar în 2005, înceta din viață, la 86 de ani, ????????? ?????????, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi eseişti români, critic literar, diplomat şi om politic marcant. Scriitorul a fost în preajma oamenilor de vârf ai țării. A avut șansa să-i cunoască pe trei regi ai țării – Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai. A avut acces la cărțile pe care și le-a dorit, a frecventat saloane mondene, dar și marile muzee pariziene. Când părea să se hotărască pe meseria de regizor, a devenit una dintre speranțele diplomației românești. A petrecut cinci ani în închisorile comuniste, fiind arestat în procesul Noica-Pillat, după ce tot atâta timp a trăit sub o identitate falsă. A semnat „pactul cu diavolul” și a fost printre primii care, după ’90, și-au cerut iertare public pentru colaborarea cu Securitatea. A fost ambasador al României în Franţa (în 1990 a fost demis după ce şi-a afirmat opţiunea pentru forma monarhică de guvernământ şi după ce s-a solidarizat cu demonstranţii din Piaţa Uni versităţii, declarându-se „ambasador al golanilor”), și senator PNL (1992-2004).
Puteți găsi în colecțiile bibliotecii noastre mai multe volume semnate Alexandru Paleologu: „Breviar pentru păstrarea clipelor: Alexandru Paleologu în dialog cu Filip-Lucian Iorga”, „Alchimia existenţei”, „Bunul simţ ca paradox”, „L’Occident est a l’Est”, „Despre lucrurile cu adevărat importante”, „Politeţea ca armă” etc.