Ziua de 20 septembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

Astăzi se împlinesc 562 de ani de la ????? ????̦???? ???????????̆ ? „????̆?̦?? ???????̦?????” (20 septembrie 1459), într-un hrisov al lui Vlad Țepeș redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țării Românești. Este vorba despre un hrisov prin care se recunoaște o moșie unor boieri.

În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți mai multe monografii dedicate Capitalei, printre care și cele semnate de Mircea Damian și George Șerban.

Pe 20 septembrie 1866, se năștea, la Hordou (astăzi în Bistrița Năsăud), ?????? ???̧??? (d. 1918), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români. Considerat „vocea ţărănimii“, Coșbuc a fost al optulea dintre cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coșbuc. La vârsta de 7 ani, deja ştia să scrie şi să citească, iar în clasa a IV-a avea deja scrise 160 de poezii. La maturitate, s-a arătat fascinat de „Divina Comedie” a lui Dante, făcând chiar propriul „plan” al infernului. Poezia sa aparține patrimoniului cultural național, creația sa recomandându-l drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvârșit, care a dus o prodigioasă activitate de culturalizare a țăranilor.

Pe lângă volumele de versuri ale lui George Coșbuc, în colecția bibliotecii noastre găsiți cărți precum: „George Coşbuc – Poetul”, de Petru Poantă; „George Coşbuc”, de Jacob Popper; „Moartea lui George Coșbuc”, „George Coşbuc”, de Dumitru Micu.

Tot astăzi se împlinesc 47 de ani (1974), ??????????? ????????̆ ? ???????? ???̧????? ???????̆??̆??̆?̧??, care leagă Muntenia de Transilvania. Inaugurarea s-a făcut în prezența lui Nicolae Ceaușescu. Transfăgărăşanul a fost catalogat drept cel mai frumos drum din lume de Top Gear, cea mai importantă emisiune auto din lume şi unul din cele mai vizionate show-uri TV de pe mapamond. Ideea construirii acestui drum extrem de costisitor și greu de realizat i-a aparținut lui Ceaușescu. Invazia Cehoslovaciei din 1968 de către trupele sovietice şi uşurinţa cu care puteau fi blocate sau atacate trecerile existente între Transilvania şi Muntenia a determinat iniţierea de urgenţă a Transfăgărăşanului – un drum strategic care să lege garnizoanele Piteştiului şi Sibiului. Lucrările au demarat în decembrie 1969. Pentru realizarea acestui drum au fost dislocate 3 milioane de tone de rocă și s-au folosit 20 de tone de dinamită, 3.573 tone de ciment și 89 tone oțel beton.

În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți volumul

„Epopeea Transfăgărăşanului”, de Romulus Lal.

Pe 20 septembrie 1934, se năștea, la Roma, actriţa ?????? ????? (numele adevărat: Sofia Villani Scicolone Ponti), considerată un „tezaur naţional“ în Italia. La 86 de ani, regina filmului italian a devenit un icon al cinematografiei mondiale. Și-a început cariera de actriță în 1950, la vârsta de 15 ani. În cele șase decenii de cinema, Sophia Loren a jucat în aproape 100 de filme, lucrând îndeaproape cu marii regizori ai vremii, de la Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli și Ettore Scola, la Robert Altman.

În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Sophia Loren”, de Magda Mihăilescu și DVD-urile cu filmele „Scandal la nivel înalt”, „Omul din La Mancha” și „Și mai morocănoși”.

 

 

Știri despre: , ,