Ziua de 22 noiembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 22 noiembrie 1869 se năştea scriitorul francez ????? ???? (d. 1951), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Personaj extrem de controversat în epoca sa, mai ales datorită orientărilor sale homosexuale neacceptate în epocă, Gide a avut o viaţă lungă plină de peripeţii. Căsătorindu-se de tânăr cu Madeleine Rondeaux pentru a salva aparenţele, pleacă în anul punerii pirostriilor în Algeria unde se va întâlni cu Oscar Wilde, un alt homosexual alungat din Regatul britanic. Cartea sa de debut a stârnit un scandal imens, datorită condamnării ipocriziei catolicismului şi a colonialismului. În 1936 a călătorit în fosta Uniune Sovietică, unde a avut o primire călduroasă: paradă militară, trenuri fastuoase, o mulţime entuziastă, Stalin oferindu-i chiar dormitorul său. Oficialii roşii nu au obţinut ce au dorit. Reîntors, a scris „Revenirea din URSS”, o critică acidă a sistemului dictatorial. Odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Gide a început să aprecieze valorile tradiţionale şi trecutul. Din 1942 şi până la sfârşitul războiului, Gide va locui în Africa.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „Pivniţele Vaticanului”, „Fructele pământului”, „La porte étroite”, „Falsificatorii de bani”, „Amintiri de la Curtea cu Juri; Sechestrata din Poitiers”, semnate de André Gide și cartea „De profundis – cu câteva amintiri despre Oscar Wilde ale lui André Gide”, de Oscar Wilde.
  • Tot într-o zi de 22 noiembrie 1916 murea ???? ?????? (n. 1876), considerat cel mai mare autor american de romane de aventură. A parcurs un drum dificil de la muncitorul necalificat, marinar și săpător de aur, la scriitorul ale cărui cărți le citeau atât copii, cât și adulții. London a fost unul din primii scriitori de ficţiune care au obţinut recunoaşterea mondială, dar şi un activist social remarcabil. Se spune despre el că „a trăit romanele pe care le-a scris şi a scris romanele pe care le-a trăit”. London a murit la ferma lui din Glen Ellen, California, rămăşiţele sale pământeşti fiind arse pe o movilă din apropierea proprietaţii. Sfârşitul său a fost determinat, oficial, de probleme gastrice, însă au existat nenumărate voci care au pus finalul său, la doar 40 de ani, pe seama supraconsumului de morfină, după o criză de rinichi, sau a faptului că suferea de o boală depresivă – tulburare bipolară – şi că s-ar fi sinucis, ori că suferea de infecţie tropicală.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți mai multe romane ale lui Jack London („Chemarea străbunilor”, „Martin Eden”, „Insula canibalilor”, „Colţ Alb”, „Croazieră cu Snark”, „Revoltă pe Atlantic” etc.), alături de monografia „Jack London”, de Irving Stone.
  • În urmă cu 58 de ani, pe 22 noiembrie 1963, ????̧???????? ???????? ???? ?. ??????? ??? ???????? ?? ??????, fiind împușcat mortal în timp ce efectua o „baie de mulțime”, un tur al orașului într-o mașină decapotabilă alături de soția sa. La scurt timp după atentat, cel considerat în mod oficial asasinul, Lee Harvey Oswald, a fost arestat, iar la numai două zile și acesta a fost împușcat mortal de un intermediar al Mafiei, făcând astfel imposibile procesul și mărturia sa, extrem de așteptate. Atentatul din Dallas a rămas în istorie ca o mare enigmă, fiind mai degrabă vorba despre o conspirație la nivel înalt, de care Serviciile Secrete americane (pentru care Kennedy era un preşedinte incomod) nu sunt străine. Împrejurarile şi cei care au pus la cale uciderea preşedintelui american au rămas, până astăzi, neelucidate.
    Mai multe ipoteze și amănunte puteți găsi în cărțile din colecțiile bibliotecii noastre: „John F. Kennedy”, de James Brown; „Creierul lui Kennedy”, de Henning Mankell; „Afacerea Kennedy”, de Thierry Lentz; „Programat să ucidă: Lee Harvey Oswald, KGB-ul şi asasinarea lui Kennedy”, de Ion Mihai Pacepa; „Asasinatul lui Kennedy: sfârşitul unui vis”, de Bill O’Reilly și Martin Dugard.
  • Pe 22 noiembrie 2013 înceta din viață, în Germania, ?????? ????̧?? , (n. 1924), actor de revistă, regizor şi umorist, celebru în România anilor ’50-’60. A fost comicul numărul 1 al României, dar a ales să rămână în Occident, după un turneu la Paris cu Teatrul Tănase, fuga lui fiind considerată o adevărată bombă a anului. După acest gest, Mircea Crișan a fost interzis în țară, dar publicul îl putea auzi săptămânal la Europa Liberă.
    La secția Multimedia a Bibliotecii „V. Voiculescu” găsiți DVD-ul cu documentarul „Mircea Crișan”, realizat de TVR Media.
  • Tot într-o zi de 22 noiembrie, dar în 2016, ?????? ?? ??????? ???? ?-? ?????̧???? ???????? ????? ???????? ??? ????????? ?????? ??.??? ?? ???? ?? ? ???????̧?? organizată de Casa Artmark în Bucureşti. Ceasul are mecanism cu armare manuală cu 15 rubine şi are gravat pe capacul din spate iniţialele poetului, „M. E.”, încadrate de motive florale. Piesa este unicat şi a fost oferită cadou poetului din partea membrilor Societăţii Junimea în anul 1876 cu dedicația „Maestrului slovei”.

 

Știri despre: , ,