Ziua de 25 noiembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • În urmă cu 158 de ani, pe 25 noiembrie 1863, se năştea la București, ??? ??????????? (d. 1934), una din cele mai puternice şi complexe personalităţi pe care le-a avut România, savantul care a înființat Institutul Vaccinului și a pus bazele igienei comunitare. Fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală, Cantacuzino se școlește la Paris și se întoarce în țară în 1901, unde introduce reguli de igienă comunitară şi de igienă a muncii. Este, totodată, un susţinător declarat al vaccinării pentru prevenirea şi controlul bolilor transmisibile, drept pentru care introduce încă din 1907 vaccinarea contra febrei tifoide. Tot datorită lui, România devine a doua ţară din lume după Franţa care introduce vaccinul împotriva tuberculozei, boală care în perioada aceea curma multe vieţi. În plus, pune la punct un vaccin antiholeră, care, în 1913, devine salvator, odată cu izbucnirea epidemiei de holeră în rândurile armatei române, angajate în cel de al doilea război balcanic. Vaccinul profesorului salvează viaţa a mii de soldaţi români, iar acțiunea avea să fie numită de Institutul Pasteur din Paris drept „marea experienţă română”. Totodată, savantul a desfăşurat o intensă activitate politică, militând pentru reîntregirea ţării (a fost membru în Comitetul Naţional Român din Paris şi delegat la Conferinţa de Pace din 1919-1920).
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți volumul „Ion Cantacuzino”, de Petre Tăutu.
  • Pe 25 noiembrie 1972 înceta din viață ????? ??????̆ (n. 1886), inventator și inginer, creatorul primului avion cu reacție din lume. Pionier al aviaţiei mondiale, Coandă a construit între 1911 şi 1914 mai multe tipuri de avioane de concepţie proprie, cunoscute sub denumirea de „Bristol-Coandă”. În anii ’60, Coandă a lucrat pentru US Air Force şi pentru NASA în programe secrete de cercetare, iar una din invenţiile sale, „epoleţii zburători” a fost folosită cu succes în Programul „Apollo”. În anul 1965, Nicolae Ceaușescu hotărâse reînființarea industriei aeronautice românești și s-a orientat către Franța ca potențial partener, însuşi Henri Coandă fiind invitat în anul 1967 pentru o discuţie cu liderul de la Bucureşti. Vizita lui Coandă în România s-a dovedit un real succes pentru regimul comunist. Savantul a acceptat postul de consilier special al lui Ceaușescu și a promis că va sprijini relansarea industriei aeronautice românești. Puţină lume ştie că Henri Coandă a lucrat şi la un alt proiect remarcabil, „aerotubexul”, care ar fi putut să devină primul tren de mare viteză din lume.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cărțile „Henri Coandă” și „Din nou acasă: convorbiri cu Henri Coandă”, ambele semnate de V. Firoiu, și „Henri Coandă” (monografie), de Ion N.Iacovachi.
  • Se împlinesc 6 ani de la 25 noiembrie 2005, dată la care ?????? ??̆???̧???? ? ???? ?????? ?̂? ????? ????????????? ???????? ????????? ?? ???????̆?̦?? ??????. Ritualul Căluşului, care încă se mai practică de Rusalii în multe sate din sudul României (în județele Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Ilfov) este constituit ca o formă de comuniune între lumea terestră (reprezentată de comunităţile sociale) şi cea „de dincolo”, întruchipată de fiinţe feminine denumite „iele”. Acest ritual este mediat de ceata bărbătească a căluşarilor, structurată în număr impar, după principii stricte de organizare. Pentru vechimea, unicitatea, originalitatea şi vivacitatea sa, Ritualul Căluşului a fost proclamat de UNESCO, în 2005, drept „Capodoperă a patrimoniului cultural al umanităţii” şi înscris, în 2008, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Intangibil.
    Mai multe despre acest dans tradițional găsiți în volumele „Elemente de geografie mitică a României: Căluşul”, de Vlad-Ionuţ Semuc și „Texte şi contexte în cultura dansului tradiţional : Căluşul din Izvoarele (Olt), Căluşerul din Boşorod (Hunedoara)”, de Silvestru Dorel Petac.
  • Tot într-o zi de 25 noiembrie, dar în anul 2016, înceta din viață, la vârsta de 90 de ani, ????? ??????, omul care a condus Cuba timp de aproape 50 de ani. Lider al Revoluţiei cubaneze, a reușit să construiască un stat comunist chiar în coasta Statelor Unite şi timp de cinci decenii Washingtonul a încercat – în zadar – să-l răstoarne de la putere. A fost vizat de peste 600 de tentative de atentat şi a sfidat zece preşedinţi americani. „El Lider Maximo” a fost demonizat de Statele Unite și aliații lor, dar admirat de mulți oameni de stânga din lume, în special revoluționarii socialiști din America Latină și Africa.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți cărțile: „Fidel Castro”, de Esther Selsdon; „Viața secretă a lui Fidel Castro: 17 ani în intimitatea lui Líder Máximo”, de Juan Reinaldo Sánchez și Axe Gyldén; „Eu am fost spioana care l-a iubit pe Fidel Castro”, de Marita Lorenz.
  • Se împlinește un an de când, la 25 noiembrie 2020, înceta din viață la doar 60 de ani, legenda fotbalului mondial, argentinianul ????? ??????? ????????. Fostul fotbalist s-a stins în urma unui infarct, după ce în urmă cu câteva zile fusese operat pe creier pentru îndepărtarea unui cheag de sânge. De asemenea, a fost supus apoi unei tratament pentru dezalcoolizare, fiind dependent de alcool. Autopsia a concluzionat că fostul campion mondial „ar fi avut şanse mai mari de supravieţuire” dacă ar fi fost internat într-un centru de îngrijire. A fost „abandonat” de echipa medicală care îl înconjura cu puţin timp înainte de moartea sa, având parte de un tratament „inadecvat, deficient și nesăbuit” care a dus la o agonie lentă, se arată într-un raport al experţilor. Șapte medici au fost puși sub acuzare pentru „omucidere prin imprudență” în cazul morții fotbalistului. Considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, Maradona s-a luptat în ultima parte a carierei sportive și cu dependența de cocaină. La moartea sa, în Argentina s-au decretat trei zile de doliu național.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Îngeri cu feţe murdare: Michael Jackson, Marlene Dietrich, Mike Tyson, Marilyn Monore, Elvis Presley, Diego Maradona, Vivien Leigh, etc.”, de George Mihalache.

 

Știri despre: , ,