Ziua de 27 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

  • Pe 27 octombrie 1782 se năştea la Genova, Italia, compozitorul italian ??????? ???????? (d. 1840), unul dintre cei mai faimoși virtuozi ai viorii și unul dintre cei mai mari violoniști din toate timpurile, cu o intonație și o tehnică inovativă perfecte. A fost supranumit „violonistul diavolului”, prin prisma dexterităţii şi a flexibilităţii aproape inumane. Totuşi, astăzi se crede că acestea erau efectele unei boli de care el ar fi suferit. Paganini a învăţat să cânte la mandolină încă de la vârsta de 5 ani, trecând la vioară doi ani mai târziu. Se spune că ar fi avut o capacitate uluitoare de a învăţa, depăşindu-şi rapid profesorii la care tatăl său l-a trimis. A devenit celebru pe plan internaţional încă de la vârsta de 22 de ani. Se pare că Paganini era primul muzician care cânta din memorie, motiv pentru care putea să se mişte pe scenă şi să interacţioneze cu audienţa. Mai mult, devenise celebru şi pentru solo-urile sale dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. De asemenea, violonistul a inventat sau a popularizat o serie dintre tehnicile pentru vioară folosite astăzi, precum pizzicato pe mâna stângă, precum şi feluri noi de înclinare şi reglare a viorii sau ciupirea corzilor cu mâna stângă. Unul dintre motivele abilităţilor sale extraordinare de a mânui vioara erau şi degetele extrem de lungi. Mai târziu, o teorie care a apărut în legătură cu talentul lui Paganini a fost că acesta ar fi suferit de Sindromul Marfan. Legenda lui Paganini căpătase asemenea dimensiuni încât, scriau ziarele epocii, înaintea unui concert, organizatorii i-au cerut un certificat de naştere pentru a-şi dovedi originile pământeşti.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți volumele „Paganini. Omul şi opera”, de Ion Ianegic și „Defăimarea lui Paganini”, de Anatoli Vinogradov.
  •  

    Tot astăzi, 27 octombrie, actrița ????? ???? împlinește 87 de ani. S-a remarcat încă de la primul rol în film, Lucietta, din pelicula „Bădăranii”, în 1960. Avea 26 de ani și juca alături de Carmen Stănescu și Grigore Vasiliu-Birlic, în regia marelui Sică Alexandrescu. Până la vârsta de 13 ani a învățat la călugărițe, la Școala Pitar Moș. A început să cocheteze cu teatrul la sugestia unor prieteni. În cinematografie a debutat în 1962 cu rolul din „Celebrul 702”, în regia lui Mihai Iacob, dar abia rolul din „Zestrea” (1972) a făcut-o celebră în lumea cinematografiei, unde, alături de Margareta Pogonat și Victor Rebengiuc, a avut un rol de excepție ce a rămas în memoria cinefililor. A interpretat roluri memorabile pe scenele Teatrului Național Craiova, Teatrului de Comedie București, Teatrului Național de Televiziune și Teatrului Național din București. A lucrat în televiziune alături de Ștefan Tapalagă, prezentând emisiunile: „Magazin 111″, „Post Meridian”, „Zig-zag” , „Album Duminical”.

  •  

    În urmă cu 83 de ani, pe 27 octombrie 1938, ?? ??̂??? ???, ??? ????????? ????????? ?????? ??? ?????? ??̆???????, ???? ??̆????? ?̦? ??????? ???????????, ????? ??? ??? ?????????? ???̂????̦?. Monumentele erau dăruite orașului de către Liga Femeilor Gorjene, sub preşedinţia Arethiei Tătărescu.

 

Știri despre: , ,