Ziua de 3 septembrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

Pe 3 septembrie 1887 înceta din viaţă cărturarul ardelean ??????? ??????? (n. 1805), lingvist şi filolog, unul dintre militanţii şi doctrinarii Revoluţiei de la 1848. Umanist de talie europeană, Cipariu a fost membru fondator al Societății Astra și al Societăţii Academice Române din 1866, al cărei vicepreşedinte a fost.

În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți mai multe volume semnate de Timotei Cipariu – „Elemente de limbă română”, „Opere”, „Principia de limbă şi de Scriptură”, „Pagini literare” etc., dar și cărți precum „Timotei Cipariu şi filosofia”, de Jozsef Hajos; „Timotei Cipariu şi numismatica – 200 de ani de la naştere”, de Mihai Blăjan, Liviu Palihovici, Ion Buzaşi.

Pe 3 septembrie 1919 (2 septembrie, potrivit altor surse), se năștea ?????? ??Î??? (d. 2015), istoric literar, comparatist, profesor şi traducător. Activitatea sa cuprinde lucrări dedicate istoriei culturii („Istoria culturii și civilizației“, „Pagini despre cultura europeană“, „Studii și eseuri de literatură universală“). A fost unul dintre asistenții filozofului și poetului Lucian Blaga de la catedra de filozofia culturii de la Universitatea din Cluj. Drîmba a petrecut în Italia peste zece ani, ca lector și șef al catedrei de limba și literatura română modernă de la Universitatea din Torino și apoi la Universitatea Catolică din Milano. A tradus din Jules Verne, Elsa Triolet, Renata Vigano, Leonardo da Vinci, Camões, Cervantes, Selma Lagerlöf, eseişti spanioli.

În colecțiile bibliotecii nostre găsiți mai multe volume semnate de Ovidiu Drîmba: „Istoria culturii şi civilizaţiei”, „Rabelais”, „Istoria literaturii universale”, „Istoria teatrului universal”, „Leonardo da Vinci”, „Incursiuni în civilizaţia omenirii”, dar și cartea „Ovidiu Drîmba, savantul care a dăruit României cultura lumii”, de Constantin Mustaţă.

Pe 3 septembrie 1941, în lagărul de exterminare Auschwitz, era ??????? ?????? ????? ????̆ ????? ?????? ?, inițial pentru exterminarea prizonierilor de război sovietici. Este vorba despre gazul letal dezvoltat de nazişti pentru a pune capăt vieţii a milioane de oameni în lagarele de concentrare. Granulele acestui produs devin un gaz mortal în momentul intrării în contact cu aerul. S-a dovedit a fi cea mai rapidă metodă de gazare și a fost selectat ca un mijloc de efectuare a masacrelor de la Auschwitz.

Pe această temă, găsiți în colecțiile bibliotecii noastre volume precum: „Fabrica morţii – O mărturie despre Auschwitz”, de Ota Kraus și Erich Kulka; „Atunci, acolo… la Auschwitz”, de O. Lustig; „Am fost medic la Auschwitz”, de Miklós Nyiszli etc. și DVD-urile „Auschwitz”.

Pe 3 septembrie 1953 ????? ?̂? ??????? „???????̦?? ?????????̆ ? ??????????? ??????”. Convenția este un catalog al drepturilor fundamentale elaborat de Consiliul Europei, semnat pe 4 noiembrie 1950 la Roma. A fost ratificată de cvasi-totalitatea statelor membre ale Consiliului Europei, fiind una dintre construcțiile cele mai noi ale sistemului instituțional internațional.

În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți multe lucrări dedicate Convenției, precum: „Introducere în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, de Donna Gomien sau „Convenţia europeană a drepturilor omului : comentariu pe articole”, de Corneliu Bîrsan.

 

 

 

Știri despre: , ,