Ziua de 4 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

  • Astăzi se împlinesc 352 de ani de când (1669) înceta din viață pictorul olandez ????????? ??????????? ??? ???? (n. 1606), unul dintre cei mai mari artişti din istorie. Maestru al tehnicii clar-obscur, Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri și peste 2000 desene extrem de valoroase. În copilărie, este singurul dintre frații săi care învaţă să scrie şi să citească într-o şcoală latină. Devine celebru prin tabloul „Lecţia de anatomie”, pictat în 1632. În ultimii ani ai vieţii sale, artistul trăieşte izolat de lume. Creditorii îl urmăresc, iar relaţiile artistului cu clienţii săi se deteriorează. În 1656 Rembrandt este ruinat, iar colecţia sa de artă este scoasă la licitaţie şi vândută. Cu toate acestea, îşi continuă munca de creaţie. Rembrandt se stinge din viaţă la 14 octombrie 1669, într-o casă mică din cartierul Rozengracht. Este îngropat în Westerkerk, într-un mormânt nemarcat. Cel mai mare preţ plătit vreodată pe o operă a marelui artist, a fost înregistrat în anul 2009, când la o licitaţie a casei Christie’s, la Londra, regele cazinourilor din Las Vegas, miliardarul american Stephen Wynn, a plătit 22 de milioane de euro pentru „Portret de bărbat”, pictat în anul 1659.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți mai multe cărți dedicate vieții și operei marelui artist: „Rembrandt”, de Victor H. Adrian; „Rembrandt şi epoca sa”, de Roger Avermaete; „Rembrandt”, de Eugen Schileru; „Viaţa şi opera lui Rembrandt Van Ryn”, de Petru Comarnescu etc.
  • Pe 4 octombrie 1881 se năștea, la Craiova, ???? ??????????????, românul genial care a uimit lumea cu invenţiile sale. Elevul lui Anghel Saligny a fost numit în 1926 de revista engleză „The Graphic” unul dintre cei 17 titani ai lumii care au revoluţionat ştiinţa, aşezându-l alături de Einstein, Marconi, Edison sau Lister. Este unul dintre cei mai prolifici inventatori români din istorie, cu peste 190 de brevete înregistrate de-a lungul vieţii sale, și savantul care a revoluţionat tehnica de luptă din Primul Război Mondial. A pus bazele teoriei sonicităţii (volum pe care îl găsiți în colecțiile bibliotecii noastre) şi a inventat dispozitivul de tragere pentru avioanele din Primul Război Mondial. În perioada în care a locuit pe pământ englezesc a participat la construcţia de avioane tip Bristol. Gogu Constantinescu a fost printre primii care a folosit betonul-armat la construirea unor clădiri emblematice din ţara noastră: Cazinoul din Constanţa, Castelul de apă de la Periş, podurile de peste râul Siret, Palatul Patriarhiei, Hotelul Athenee Palace şi Marea Moschee din Constanţa. De asemenea, el a realizat prima cutie de viteze automată, pentru automobile şi locomotive și primul tun sonic.
  • Pe 4 octombrie 1883, celebrul tren ??????-??????? pornea în primul său voiaj, pe ruta Paris – Varna. Acest „Titanic pe șine” era forma supremă a luxului, ridicând călătoria la rang de artă și atrăgând ca un magnet pe cei mai importanți oameni ai lumii. Visul ambițios al unui inginer belgian (Georges Nagelmackers) care își dorea să conecteze Lumea Veche cu Lumea Nouă a devenit realitate după ani de negocieri dificile și mult studiu. Orient-Express a schimbat pentru totdeauna istoria transporturilor feroviare și a legat continente. Călătoria inaugurală a durat aproximativ 13 zile pe ruta Paris, Strasbourg, Munchen, Viena, Budapesta, București, Giurgiu, Ruse, Varna, Constantinpol, acoperind un total de 3.959 mile. Toată lumea vorbea despre asta și voia să aibă șansa să calce într-un tren cum n-a fost altul. În loc de funingine și de servicii neplăcute, avea suprafețe de lemn strălucitoare, scaune de pluș și paturi cu cearceafuri de mătase care rivalizau cu cele găsite în hoteluri. În interiorul trenului era un restaurant care servea preparate fancy precum stridii și caviar, iar muzicieni de elită le cântau pasagerilor în timp ce treceau granițele.
  • Tot astăzi se împlinesc 94 de ani de când (1927) sculptorul de origine daneză ?????? ??????? începea lucrul la ansamblul de pe Muntele Rushmore, ce îi portretizează în granit pe foştii preşedinţi americani George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt şi Abraham Lincoln. Timp de 14 ani, 400 de sculptori au cioplit în granit pentru a realiza chipurile înalte de 18 metri pe care le putem admira astăzi.
  • Pe 4 octombrie 1970, unul din simbolurile festivalului Woodstock, cântăreața americană ????? ??????, era găsită fără suflare într-o cameră de hotel, la doar 27 de ani. Considerată ca fiind unul dintre cele trei superstaruri ale „generaţiei flower power”, alături de Jimi Hendrix şi de Jim Morrison, Joplin a murit în urma unei supradoze. Chiar dacă a înregistrat doar patru albume în timpul scurtei sale cariere, ea rămâne și astăzi una dintre cele mai originale artiste din muzica rock şi blues. A fost inclusă în Rock and Rock Hall of Fame în 1995 și a primit o stea pe Walk of Fame în 2013.
  • Tot într-o zi de 4 octombrie, dar în 1990, se difuza primul episod al serialului american „??????? ????? ?????”, devenit un fenomen mondial în rândul tinerilor din lumea întreagă. Serialul care prezenta viaţa unui grup de liceeni ce locuiau în Beverly Hills, şi ulterior experienţele lor la facultate, pe măsură ce aceştia cresc, a avut aproape 300 de episoade şi o asemenea popularitate, încât a impulsionat realizarea altor seriale similare.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Enigmaticul din Beverly Hills: totul despre Luke Perry în fapte şi fotografii”, de Randi Reisfeld.

 

 

Știri despre: , ,