Ziua de 6 ianuarie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „Vasile Voiculescu” Buzău:

??̆ ?? ??????? ??…

 • Pe 6 ianuarie 1412 se năştea la Domremy, Franţa, ?????? ?’???, eroina naţională a Franţei (d. 1431). Una dintre cele mai misterioase şi mai captivante personalităţi din istorie, Ioana d’Arc a devenit una dintre sfintele Bisericii Catolice. A fost o fată simplă, de la ţară, fără cultură, care s-a aflat în fruntea unor trupe franceze descurajate, pe care le-a condus către victorie împotriva unei armate engleze călite în războaie. A reușit să dărâme bastioane, să urce pe tron un rege, pentru toate acestea fiind văzută ca mesager al lui Dumnezeu pe Pământ, pentru a fi apoi capturată, vândută şi acuzată de erezie, sfârşind arsă pe rug, la doar 19 ani. Deşi catalogată de unii specialişti contemporani drept schizofrenică, Ioana d’Arc este considerată simbolul naţionalismului romantic francez, o adevărată eroină naţională, fiind pusă chiar la originea naşterii naţiunii franceze după eliberarea de sub ocupaţia engleză.
  În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți mai multe cărți dedicate Ioanei d’Arc: „Ioana d’Arc – Fecioara din Orléans”, de A. Pujol și Wuji House; „Jeanne D’Arc”, de A.Levandovski; „Vie de Jeanne d’Arc”, de Anatole France; „Le mystére de la charité de Jeanne d’Arc”, de Charles Péguy; „Jeanne d’Arc médium: ses voix, ses visions, ses prémonitions”, de Léon Denis etc.
 • Tot într-o zi de 6 ianuarie, dar în anul 1802, se năştea la Târgoviște scriitorul și omul politic ??? ??????? ??̆??????? (d. 1872). Membru fondator al Academiei Române și primul său președinte, este considerat cea mai importantă personalitate din cultura română prepașoptistă prin aportul său cultural și estetic la dezvoltarea literaturii române, fiind apreciat și ca un precursor al poeziei moderne. Heliade Rădulescu este întemeietor al presei din Ţara Românească. Personalitatea complexă de scriitor a lui Ion Heliade Rădulescu a provocat în literatura română ample controverse. Îndemnul său impetuos: „Scrieți, băieți, numai scrieți!”, este emblematic pentru generația care a contribuit decisiv la dezvoltarea modernă a literaturii române.
  Pe lângă volumele de poezie, proză și critică literară semnate de Ion Heliade Rădulescu, în colecțiile bibliotecii noastre găsiți monografiile: „Ion Heliade Rădulescu”, Emil Vîrtosu; „Scrisori inedite ale lui Ion Heliade Rădulescu”, Emil Vîrtosu; „Ion Heliade Rădulescu: o biografie a omului şi a operei”, de Mircea Anghelescu.
 • Azi se împlinesc 184 de ani de la 6 ianuarie 1838, dată la care inventatorul american ?????? ????? ??????? ????? ??????????̧?? ? ?????????? ??̆? ?? ?????????? în oraşul Morristown, New Jersey.
 • Pe 6 ianuarie 1881 se năştea la București ??? ????????? (d. 1944), Poetul Romanțelor tinereților multor generații și reprezentant important al Simbolismului românesc. De-a lungul celor 63 de ani de viață, a fost director general al artelor în Ministerul de Culte și Arte și a condus Teatrul Național din București și publicațiile simboliste „Revista celorlalți” și „Insula”. A debutat cu versuri în revista „Povestirea vorbii” și s-a format sub influența succesivă a lui Duiliu Zamfirescu, Alexandru Macedonski, Ștefan Petică și a simboliștilor francezi și belgieni. Ion Minulescu rămâne în istoria culturii române și prin activitățile de jurnalist, traducător, critic de teatru, critic literar și lingvist.
  Printre cărțile semnate de Minulescu, găsiți în colecțiile bibliotecii noastre volumele: „Opere”, „Spovedanii”, „Versuri”, „Scrieri”, dar și audio-bookul Ion Minulescu – Romanțe pentru mai târziu” (în interpretarea lui Mircea Diaconu), alături de monografia „Amintiri despre Ion Minulescu”, de Mioara Minulescu.
 • Tot într-o zi de 6 ianuarie, dar în 1897, se năștea la Iași scriitorul ????? ?????????? (d. 1954). Prozator recunoscut pentru scrierile sale ce evocă în stil inconfundabil copilăria şi adolescenţa, şi-a câştigat existenţa ca avocat, dar a rămas fidel literaturii. Un mare cuceritor de inimi, Ionel Teodoreanu, unul dintre cei mai arătoşi bărbaţi din istoria literaturii române, a suferit o mare neîmplinire în dragoste. Deși căsătorit cu prozatoarea Ştefana Velisar, autorul îndrăgitei trilogii „La Medeleni“ a făcut o pasiune nebună pentru actrița româncă Nadia Cantacuzino, devenită Nadia Gray după plecarea din țară – artistă distribuită în capodopera lui Fellini „La dolce vita”.
  În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cărțile „La Medeleni”, „În casa bunicilor”, „Uliţa copilăriei”, „Lorelei”, „Jucării pentru Lily”, „Cum am scris Medelenii”, „Bal mascat”, „Hotarul nestatornic”, de Ionel Teodoreanu.
 • În urmă cu 116 ani, pe 6 ianuarie 1906, ?????????????? ???????? ?̧??̧???? ?????????? ?̂? ????????? ?????????? ?? ????????̧? ???? ?̂? ??????̆ ??????.

 

Știri despre: , ,