Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău
??̆ ?? ??????? ??…
Pe 6 septembrie 1817 se năștea istoricul, publicistul şi omul politic liberal ?????? ????̆???????? (d.1891). Considerat unul dintre cei mai influenţi intelectuali români ai generaţiei sale, Kogălniceanu a fost prim-ministru al României între anii 1863 şi 1865 (perioadă în care s-au pus, prin reformele înfăptuite, bazele României moderne), ministru de externe în 1876 şi între anii 1877 şi 1879. De asemenea, el şi-a legat numele de unirea Principatelor Române (1859) şi de actul proclamării independenţei naţionale de la 1877. A fost membru al Societăţii Academice Române din 1868 și preşedinte al Academiei Române (1887-1890).
În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău, pe lângă volume semnate de Mihail Kogălniceanu („Scrieri Alese”, „Tainele inimei”, „Scrieri literare, istorice şi sociale”, „Noul Acatist al Marelui Voevod Mihail Sturdza) se găsesc mai multe monografii dedicate marelui cărturar: „Mihail Kogălniceanu”, de G. C.Nicolescu; „Pe urmele lui Mihail Kogălniceanu”, de Augustin Z. N.Pop; „Mihail Kogălniceanu”, de Radu Dragnea, „Despre Mihail Kogălniceanu”, de Nicolae Iorga etc.
Tot într-o zi de 6 septembrie, dar în 1901, ??? ?̂????̦??? ?? ?? ???????? ????̧???????? ???????? ??????? ???????? în timpul unei vizite la New York, murind o săptămână mai târziu.
Astăzi se împlinesc 81 de ani (1940) de când, sub presiunea generalului Ion Antonescu, a Mişcării legionare, a Germaniei şi a conducătorilor PNŢ şi PNL, ????? ?? ??-??? ?????? ?̂? ???????? ?????? ??̆?, ????? ?. Totuși, fostul suveran a omis deliberat termenul de abdicare, în speranţa unei reveniri la tron, dacă împrejurările aveau să o permită.
Despre Carol al II-lea găsiți în colecțiile bibliotecii noastre mai multe volume: „Carol al II-lea şi Camarila Regală”, de Petre Ţurlea; „Însemnări zilnice : 1937 – 1951”, de Carol al II-lea Rege Al României etc.
Pe 6 septembrie 1954 ???? ????????, ?? ?????????? ?? ???? ?? ?? ?????̧??, ?????? „?? ??????” cu Anthony Quinn în rol principal. Unul dintre cele mai complexe filme din istoria cinematografiei, „La strada” este filmul care l-a impus practic pe Fellini, filmul care deschide o serie de capodopere de referinţă ale cinematografiei mondiale.
Tot într-o zi de 6 septembrie, dar în anul 2004, înceta din viață celebrul matematician ??????? ????? (n. 1912), cel care a făcut liceul la Rm. Sărat, oraș unde avea să ajungă mai târziu prefect. Despre Grigore Gheba s-a spus, popular, că ar fi scos la tablă toţi elevii din ţară, după anii ’50. Atunci apăruseră pe piaţă primele sale culegeri cu probleme şi exerciţii de matematică pentru gimnaziu, care au cunoscut un succes fenomenal. Viața sa este cu adevărat un subiect de film. În tinerețe este luat pe front, unde eliberează 40 de prizonieri evrei din lagăr. Apoi cade prizonier la Cotul Donului, fiind închis în trei lagăre. În timpul luptelor, Grigore Gheba este de două ori acuzat de trădare, iar mai târziu Ana Pauker îl numește prefect la Rm. Sărat, funcție din care demisionează pentru că refuză să aresteze 84 de legionari. Cel care se zice că a scos la tablă o ţară întreagă a scris probleme de matematică până în ziua decesului. Grigore Gheba a murit la vârsta de 92 de ani, în urma unui atac de cord, pe biroul său de lucru rămânând neterminată o altă culegere.
Pe 6 septembrie 2007, înceta din viaţă tenorul italian ??????? ????????? (n. 1935), una dintre cele mai iubite voci ale operei din toate timpurile. Despre el, marele regizor Franco Zefirelli spunea: „Au existat tenori şi a existat Pavarotti”. Alături de Maria Callas, Pavarotti a fost interpretul de operă cu cel mai mare succes comercial. Discul cu înregistrarea concertului susţinut în timpul campionatului mondial de fotbal din 1990, desfăşurat în Italia, alături de alţi mari tenori ai lumii, Placido Domingo şi Jose Carreras, a fost vândut în 11 milioane de exemplare.
Pe lângă CD-uri și DVD-uri cu marele tenor, în colecțiile Bibliotecii „V. Voiculescu” găsiți și volumele „O voce străbate lumea – Luciano Pavarotti”, de Constantin Popescu și „Big Luciano – adevărata poveste a lui Pavarotti”, de Alberto Mattioli.