Ziua de 7 octombrie în istorie

de Stiri Buzau Media

Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” Buzău

??̆ ?? ??????? ??…

  • În urmă cu 252 de ani (1769), exploratorul şi navigatorul britanic ????? ???? ??????? ?̂? ???? ????????̆. El a cartografiat teritorii din Noua Zeelandă până în Hawaii, în cel mai mare detaliu și la o scară ce nu a mai fost atinsă până atunci. A înconjurat Noua Zeelandă, aflând că aceasta este o insulă dublă, ceea ce a infirmat opinia lui Abel Tasman, care a considerat-o parte din alt continent.
    În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți volumele „În jurul lumii: Călătoriile căpitanului Cook” și „James Cook la Pérouse explorateurs du Pacifique”.
  • Pe 7 octombrie 1883 ?? ????????? ???????? ?????̧ ??? ??????, unul dintre cele mai frumoase şi mai importante monumente din Europa, unicat prin valoarea sa istorică şi artistică. Peleşul a fost ridicat la iniţiativa lui Carol I, finalul vastului proiect arhitectonic încetând, cu adevărat, abia la moartea suveranului, în 1914. Castelul a fost dotat cu cele mai moderne echipamente ale vremii: a fost primul castel electrificat din Europa, cu lift, încălzire centrală, acoperiş mobil, dar şi cu un aspirator central de praf. Este prima construcţie din România a cărei fundaţie este din beton. Castelul are 160 de camere, dintre care aproximativ 30 de băi, și găzduieşte peste 60.000 de obiecte de artă care fac parte din patrimoniul cultural naţional românesc. ?????????̧?? ????????? ? ????? ?? ?? ??? ?̧? ? ?????? ???????????? ? ??? ???????? ?? ??????, fonduri proprii ale regelui, care şi-a vândut o moşie din Germania pentru a putea plăti costurile terenului şi a ridicării edificiului. Printre cei mai de vază oaspeţi, pe vremea lui Carol I, s-a numărat împăratul Austro-Ungariei Franz-Joseph, Alexandru de Battenberg al Bulgariei, ţarul Ferdinand, urmaşul lui Alexandru, regele Gustav al Suediei, reginele Ema a Olandei şi Maria Theresa a Bavariei.
    Mai multe detalii puteți găsi în volumul „Regele Carol al României – o biografie”, de Mite Kremnitz și în monografia „Muzeul Peleș, Sinaia”.
  • Tot într-o zi de 7 octombrie, dar în 1967, revoluţionarul marxist ??? ??????? ??? ???????? ?̂? ???????, unde avea să fie ucis. Celebrul lider cubanez devenit legendă a fost prins după ce eşuase în tentativa de a răspândi revoluţia comunistă în Bolivia. Ajunsese în Bolivia, unde sosise cu 11 luni mai devreme împreună cu circa 50 de luptători de gherilă, după o „revoluție” eșuată în Congo. A fost capturat în junglă de unităţi ale armatei boliviene, care fuseseră instruite de agenţi CIA în tehnici de contra-informaţii, și a fost executat în data de 9 octombrie 1967. Iubit şi detestat în egală măsură, Che Guevara este perceput astăzi ca un rebel, un idealist şi un om al puternicelor contraste, un luptător înflăcărat pentru drepturile săracilor, pe de-o parte, dar şi criminal feroce.
    În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cărțile „Che Guevara – El Comandante”, de Jean Cormier, „Che Guevara, viaţa unui mit”, de Reginaldo Ustariz, alături de volume semnate chiar de celebrul revoluționar: „Jurnalul bolivian”, „Jurnalul revoluţiei cubaneze” și „Jurnal pe motocicletă – însemnări dintr-o călătorie prin America Latină”.
  • Ziua de 7 octombrie este „Ziua Internaţională a Muncii Decente”. Conceptul de „muncă decentă” a fost gândit în cadrul reuniunii Organizaţiei Internaţionale a Muncii din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) şi însumează aspiraţiile oamenilor cu privire la oportunităţile pentru o muncă productivă şi corect remunerată, securitatea la locul de muncă, protecţia socială pentru familie etc.

 

 

 

 

Știri despre: , ,